Historický moment: V Bratislave otvorili 175-ročnú časovú schránku

V Bratislave v priestoroch Michalskej veže otvorili viac ako 175-ročnú časovú schránku.

20.10.2021 20:05 , aktualizované: 21:09
Michalská veža Foto:
Michalská veža
debata (17)

V schránke odborníci našli dobové platidlá – či už mince alebo papierové bankovky, „bankocetle“ resp. výmenne lístky, kapsulu s relikviami deviatich svätých, historické mince dokonca z roku 1812, zloženie vtedajšej mestskej rady, pôvodný dokument zoznamu relikvií z roku 1758 a aj medené platničky o zhotovení a rekonštrukciách sochy archanjela Michala.

Schránku otvoril sochár a reštaurátor Stanislav Kožela.

„Keď som sa dozvedel, že v soche Archanjela Michala je časová schránka od ľudí, ktorí ju tam umiestnili pred 175 rokmi, tak som vedel jednu vec – túto časovú schránku musíme otvárať všetci spolu," uviedol na sociálnej sieti primátor Bratislavy Matúš Vallo a dodal, že málokedy sa podarí mať taký priamy dotyk s históriou mesta. „Schránka ukrýva časový odkaz z tej doby pre nás všetkých," doplnil s tým, že pravdepodobne v nej budú typické predmety z 19. storočia. „Bude to určite napínavé, takýto moment sa už pravdepodobne v našom živote nezopakuje," uzavrel.

Časovú schránku starú viac ako 175 rokov objavili koncom septembra, keď sa začalo s rekonštrukciou značne poškodenej sochy archanjela Michala.

Okrem samotnej korózie a úbytku hmoty poveternosťou na soche badať, že bola nejakým spôsobom atakovaná streľbou. Najviditeľnejším poškodením je chýbajúca pravá ruka archanjela Michala od predlaktia spolu s jeho ohnivým mečom, chýba tiež jeho ľavé krídlo. Kde sa nachádzajú, nie je známe. Plastika draka je o niečo kompaktnejšia, chýba však ľavé ucho a jazyk. Nie je vylúčená ani výmena vnútornej konštrukcie.

Obnovená socha by sa mala na svoje miesto vrátiť dokončením komplexnej rekonštrukcie Michalskej veže koncom budúceho roka. Ide o jej v poradí tretiu opravu. Prvýkrát bola sňatá a rekonštruovaná v roku 1812, druhýkrát v roku 1845, keď bola do nej vložená časová schránka.

archanjel Michal Čítajte viac Archanjel Michal zblízka - takto ste ho ešte nevideli
17 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Michalská veža #časová schránka