Na stavbe obchvatu Košíc našli keramiku z praveku

Národná diaľničná spoločnosť okrem pyrotechnického prieskumu v týchto dňoch robí na stavenisku košického obchvatu R2 aj archeologický prieskum.

17.05.2022 06:57
vykopávky, obchvat Košíc Foto:
Okolie Košíc patrí k významným archeologickým lokalitám.
debata

Dôvodom je najmä to, že okolie Košíc patrí k najvýznamnejším pravekým archeologickým lokalitám na Slovensku. Významné nálezy z kamennej a bronzovej doby sa našli v náleziskách pri mestskej časti Košice-Barca a pri obci Nižná Myšľa.

Pre archeológov bol tentoraz zaujímavý 17. kilometer, kde v úseku zhruba 300 metrov medzi Šacou a Košickými Oľšanmi odhalili hlavne črepové nálezy. „Keramický materiál bol najmä z praveku a zo staršej bronzovej doby, ale aj z laténskej doby či zo stredoveku a z novoveku,“ povedala hovorkyňa diaľničnej spoločnosti Eva Žgravčáková.

Toto územie bolo v histórii pomerne husto osídlené od najstarších časových úsekov praveku aj kvôli rieke Hornád, ktorá nebola len výdatným vodným zdrojom, ale pozdĺž toku viedla cesta spájajúca južnú a východnú časť Karpatskej kotliny s oblasťami nad severným karpatským oblúkom, kde sa pripájala na trasy vedúce až k Baltskému moru.

Dôvodom môžu byť aj vhodné podmienky pre poľnohospodárstvo, blízke surovinové zdroje kameňa, medi a železa v Spišsko-gemerskom Rudohorí či Slanských vrchoch. Niektoré archeologické lokality situované na trase budúceho obchvatu, resp. v blízkom okolí tiež patria k významným slovenským a európskym lokalitám – napríklad mestská časť Košice-Krásna a obce Valaliky, Všechsvätých, Košťany.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #obchvat #Košický kraj #archeologický prieskum