Do Malého Dunaja unikli nebezpečné látky a zamorili ho na desiatkach kilometrov

Z čistiarne odpadových vôd (ČOV) v bratislavskej Vrakuni unikol kal a neprečistené splašky. Kal spôsobuje stratu kyslíka vo vode, zabíja ryby a vodné živočíchy udusením. Na sociálnej sieti o tom informuje Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP).

26.05.2022 16:13
kal Foto:
Z čistiarne odpadových vôd v bratislavskej Vrakuni unikol vo štvrtok 26. mája 2022 kal a neprečistené splašky.
debata

Kal zo splaškov sa počas búrok podľa SIŽP vylial do Malého Dunaja a kontaminoval niekoľko desiatok kilometrov. Inšpektori išli po nahlásení prípadu na miesto, kde vyšetrovali a koordinovali nápravné opatrenia.

„Ani prívalové dažde nie sú ospravedlnením takejto ekologickej katastrofy. Na takéto situácie slúži manipulačný poriadok, ktorý určuje presný postup, ako konať tak, aby sa škody na životnom prostredí minimalizovali,“ poukázala SIŽP. Deklaruje, že pôvodca bude v prípade preukázania viny potrestaný v zmysle zákona.

Na štvrtkovom rokovaní bratislavského mestského zastupiteľstva upozornila poslankyňa Soňa Svoreňová, že nejde o prvý takýto prípad a k podobnej udalosti došlo aj pred štyrmi rokmi. „Situácia sa opakuje. Zjavne neboli prijaté žiadne nápravné opatrenia do dnešného dňa,“ uviedla a opýtala sa vedenia Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS), ako bude situáciu riešiť.

Generálny riaditeľ BVS Peter Olajoš mestským poslancom deklaroval, že pri vyšetrovaní vzniknutej situácie spolupracujú so všetkými príslušnými orgánmi. Za problém s únikom z ČOV podľa jeho slov môže zmena klímy a prívalové dažde. ČOV vo Vrakuni bola stavaná tak, aby dokázala na vstupe spracovať vodu na úrovni šiestich kubických metrov. Prívalové dažde však boli v kapacite 20 kubických metrov.

Nigel Marven, Pravda o klíme Čítajte viac Hurikány, záplavy, horúčavy, suchá - to nie je smola, to sú klimatické zmeny

„Kanalizačná sieť v Bratislave bola historicky budovaná po častiach a nikto v minulosti nepočítal, že za taký krátky čas spadne také enormné množstvo vody,“ povedal šéf BVS s tým, že problém si vyžaduje dlhodobejšiu pozornosť. „Snažíme sa to riešiť,“ deklaroval poslancom. Avizoval aj budúce investície v ČOV Vrakuňa.

BVS si však nemyslí, že únik z čistiarne spôsobil úhyn rýb. Má vlastné podozrenie, prečo k úhynu došlo. „Podozrenia sme zdieľali s enviropolíciou a SIŽP. Dúfame, že orgány prídu v dohľadnej dobe s nejakým názorom na vzniknutú situáciu,“ skonštatoval Olajoš.

debata chyba
Viac na túto tému: #Malý Dunaj #Slovenská inšpekcia životného prostredia