V košických nemocniciach zakázali návštevy

V Univerzitnej nemocnici L. Pasteura Košice (UNLP) a aj v Nemocnici AGEL Košice-Šaca zaviedli zákaz návštev pacientov.

07.07.2022 09:38 , aktualizované: 16:17
nemocnica Košice, UNLP Foto: ,
debata (2)

Deje sa tak na základe aktuálnej epidemiologickej situácie v súvislosti s výskytom ochorenia COVID-19.

„Od vypuknutia pandémie, viac než dva roky, veľmi pozorne monitorujeme vývoj situácie na dennej báze. Vzhľadom na kontinuálny nárast počtu pacientov s ochorením COVID-19 v tomto období sme museli prijať nové opatrenia. Chránime pacientov a zdravotníkov, ktorí sa o nich starajú. Len čo bude epidemiologická situácia priaznivejšia, umožníme pacientom opäť návštevy,“ povedal riaditeľ UNLP Košice Ľuboslav Beňa.

Kvôli zvýšenému výskytu ochorenia UNLP zaviedla aj povinnosť testovania pacientov pred hospitalizáciou. „Každý pacient, ktorý je prijatý na hospitalizáciu, musí byť otestovaný. Typ testu na dôkaz COVID-19 určuje lekár. Pokiaľ je to potrebné, pacienti sú, samozrejme, testovaní aj počas hospitalizácie,“ vysvetlil riaditeľ Beňa.

Situácia sa v súvislosti s ochorením COVID-19 v Košickom kraji komplikuje. „Stúpa počet hospitalizovaných pacientov, ktorí sa s ochorením dostávajú do nemocnice. Pred pár týždňami sme mali hospitalizovaných do 15 pacientov, v súčasnosti je to 20–24 pacientov na klinike infektológie, dvaja pacienti sú na jednotke intenzívnej starostlivosti (JIS), z ktorých jedna pacientka vyžaduje umelú pľúcnu ventiláciu,“ konkretizuje situáciu prednosta Kliniky infektológie a cestovnej medicíny Pavol Jarčuška.

Návštevy sú povolené iba k pacientom, ktorým je poskytovaná paliatívna starostlivosť, k ťažko chorým a zomierajúcim pacientom. Osobné veci je možné doniesť denne od 15. do 16. hodiny.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #testovanie #Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura