Posledná rozlúčka s kardinálom Tomkom bude v Ríme, Bratislave aj Košiciach

Posledná rozlúčka so zosnulým kardinálom Jozefom Tomkom sa uskutoční vo štvrtok 11. augusta o 11. hodine vo Vatikáne v Bazilike sv. Petra. Na poslednej rozlúčke so zosnulým sa osobne zúčastní aj pápež František. Bude viesť záverečný rozlúčkový obrad. Pohreb v Košiciach sa uskutoční na budúci týždeň.

09.08.2022 06:00
Pohreb Jozefa Tomka Foto:
Ostatky kardinála Tomka budú uložené v Dóme sv. Alžbety.
debata (1)

VIDEO: Krypta, kde bude pochovaný kardinál Jozef Tomko.

Video

Posledná rozlúčka so zosnulým kardinálom Jozefom Tomkom sa uskutoční vo štvrtok 11. augusta o 11. hodine vo Vatikáne v Bazilike sv. Petra. V Ríme prežil siedmich pápežov. Pohreb v Košiciach sa uskutoční na budúci týždeň.

Košický arcibiskup metropolita Bernard Bober povedal, že po obrade vo Vatikáne prevezú telesné pozostatky kardinála na Slovensko. Jozef Tomko sa dávnejšie vyjadril, že chce byť pochovaný v Košiciach.

V krypte Dómu sv. Alžbety budú uložené ostatky... Foto: Jana Vargová
Pohreb Jozefa Tomka V krypte Dómu sv. Alžbety budú uložené ostatky kardinála Jozefa Tomka. Malo by to byť v hornom rade na pravej strane.

Hoci bol kardinálom, stále bol vedený ako kňaz Košickej arcidiecézy. O tom, kto bude celebrovať omšu v Ríme, zatiaľ Bober povedať nevedel, hoci sa na nej priamo spolu s arcibiskupmi Stanislavom Zvolenským a Cyrilom Vasiľom zúčastní. „Je možné, že nás bude viac. Rozlúčku by mohol celebrovať aj sám pápež František, ale keďže má zdravotné problémy, asi poverí niektorého z kardinálov a on sa s ním rozlúči osobne až po svätej omši.“

VIDEO: Ako bude prebiehať pohreb kardinála Tomka.

Video

Po obrade v Ríme bude rakva prevezená na Slovensko. „V piatok a v sobotu doobeda bude vystavená na kondolenčné účely v Dóme sv. Martina v Bratislave. V sobotu popoludní ho auto prevezie na východ Slovenska,“ opisuje plán rozlúčky arcibiskup s tým, že v sobotu sú svadby a v nedeľu doobeda omše, preto rakva bude v tom čase vystavená v Kaplnke sv. Michala a potom ju prevezú do Dómu sv. Alžbety, ktorý je hneď vedľa kaplnky.

Kondolencia v Dóme sv. Alžbety bude v nedeľu od 16. do 21. hodiny a v pondelok od 9. do 12. hodiny. „V deň pohrebu v utorok 16. augusta sa môžu prísť s kardinálom rozlúčiť veriaci už od 7. hodiny ráno. Samotná pohrebná svätá omša bude o 11. hodine, bude ju celebrovať kardinál Dominik Duka z Prahy,“ povedal Bober, ktorý plánoval Jozefa Tomka navštíviť osobne túto stredu v Ríme, kde mu chcel poďakovať za všetko, čo urobil pre ľudí v Československu a neskôr na Slovensku.

Na pohreb pozvú kardinálov a biskupov z okolitých štátov, prezidentku SR Zuzanu Čaputovú a viacerých ďalších verejných činiteľov. Arcidiecéza chce pripraviť aj veľkoplošnú obrazovku a ozvučiť okolie tak, ako to bolo pri slávnosti blahorečenia Anny Kolesárovej. Prenos bude vysielať RTVS.

„Rozlúčka bude spočívať v tom, že sa začnú úvodné obrady, potom bude pohrebná svätá omša, kondolenčné a záverečné obrady. Potom znesieme cínovú rakvu, ktorá bude celý čas zatvorená, do podzemia Dómu sv. Alžbety, kde je pochovaných viacero biskupov, ktorých bolo v Košiciach trinásť,“ dodal na záver košický arcibiskup, ktorý zatiaľ nevedel presne špecifikovať, na ktorom mieste v krypte rakvu uložia.

Hneď pred hlavným oltárom Dómu sv. Alžbety je...
V krypte Dómu sv. Alžbety budú uložené ostatky...
+2Na budove Košickej arcidiecézy vlaje čierna...

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kardinál Jozef Tomko #Jozef Tomko