Košice sú na pohreb kardinála Tomka pripravené

Počas víkendu a začiatkom budúceho týždňa očakáva mesto Košice návštevu tisícov veriacich, ktorí sa budú chcieť rozlúčiť so zosnulým kardinálom Tomkom.

11.08.2022 06:00
Kardinál Tomko Košice Foto:
Kardinál Jozef Tomko
debata (2)

Samotného smútočného obradu sa podľa odhadov môže zúčastniť až 5 000 ľudí. Pre tých, ktorí sa nedostanú do Dómu sv. Alžbety, bude na námestíčku pred Urbanovou vežou pripravená veľkoplošná obrazovka a priamy prenos z obradu.

Video
Ako bude prebiehať pohreb kardinála Tomka.

Naplánované sobáše a nedeľňajšie bohoslužby v Katedrále sa uskutočnia bez obmedzení. „Z pozície primátora mesta urobím všetko preto, aby sa v Košiciach uskutočnila dôstojná rozlúčka s týmto mimoriadne vzácnym človekom. Nie je náhoda, že si kardinál sám vybral miesto svojho odpočinku v Dóme sv. Alžbety. Košičania tak môžu opäť ukázať svoje veľké srdce a privítať veriacich z celého Slovenska s otvorenou náručou,“ povedal primátor mesta Košice Jaroslav Polaček (nezávislý). Primátor a vedenie mesta vyčlenili na zabezpečenie organizácie tejto udalosti sumu 25 000 eur.

zväčšiť Na námestíčku medzi Dómom sv. Alžbety a... Foto: MMK
Kardinál Tomko Košice Na námestíčku medzi Dómom sv. Alžbety a Urbanovou vežou bude umiestnená veľkoplošná obrazovka.

Od piatka budú zdobiť košickú Hlavnú, Mlynskú a Alžbetinu ulicu vlajky s vatikánskymi, slovenskými a košickými insígniami a kvetinová výzdoba, ktorú zabezpečí Správa mestskej zelene. Mesto prostredníctvom spoločnosti Kosit zabezpečí zvýšenú čistotu v uliciach. Na dodržiavanie verejného poriadku budú dohliadať príslušníci bezpečnostných zložiek. Mesto zároveň vyzve majiteľov reštaurácií a podnikov v okolí Dómu sv. Alžbety, aby od nedele do utorka znížili intenzitu reprodukovanej hudby. Zásobovanie prevádzok na Hlavnej ulici bude v utorok možné iba ôsmej hodiny ráno.

Video
Krypta, kde bude pochovaný kardinál Jozef Tomko
Kardinál Jozef Tomko Čítajte viac Zomrel kardinál Jozef Tomko, najvýznamnejší Slovák vo Vatikáne

Podľa odhadov má do Košíc prísť približne 100 autobusov s pútnikmi z celého Slovenska. Podľa odporúčaní by mali vystupovať na Štúrovej ulici, pričom využiť môžu aj záchytné parkovisko v Košickej futbalovej aréne na ulici Pri prachárni 13. Pre osobnú dopravu je pripravený parkovací dom pri Steel Aréne. Na dopravu a bezpečnosť bude v uliciach mesta dohliadať zvýšený počet policajtov. Počas smútočného obradu bude zabezpečená aj zdravotná služba, požiarna ochrana a toalety. Nad historickým centrom vyhlásia takzvanú „bezletovú zónu“, ktorá obmedzí používanie dronov bez príslušného povolenia.

zväčšiť Kardinál Jozef Tomko odslúžil v Dóme sv.... Foto: MMK
Kardinál Tomko Košice Kardinál Jozef Tomko odslúžil v Dóme sv. Alžbety viacero omší.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #pohreb #Košický kraj #kardinál Jozef Tomko