V obci Očová usmrtili problémovú medvedicu, pohybovala sa v blízkosti domov

Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody v utorok usmrtil problémovú medvedicu, ktorá sa vyskytovala v lokalite Kalinovec v obci Očová v okrese Zvolen.

17.08.2022 16:05
medveď, medveď hnedý Foto:
debata (6)

Medvedica oblasť pravidelne navštevovala a pohybovala sa v blízkosti rodinných domov, čím predstavovala nebezpečenstvo pre miestnych obyvateľov, informovala hovorkyňa Štátnej ochrany prírody Kristína Bocková.

Zásahový tím evidoval v blízkosti obce Očová tri problematické jedince medveďa hnedého. Zvieratá vyhľadávali potravu v ovocných sadoch v blízkosti rodinného domu a v lokalite sa pohybovali aj počas dňa.

Ochranári sa medvede pokúšali plašiť rôznymi spôsobmi, využili pritom poplašné výstrely i pyrotechniku. Medvede však nereagovali a pri stretnutí s človekom nejavili známky plachosti.

„Z uvedených dôvodov zásahový tím Štátnej ochrany prírody pristúpil k odstráneniu jedného z problematických medveďov z populácie. Usmrtenie štvorročnej medvedice s váhou 60 kilogramov by tak zároveň malo slúžiť ako ďalšia forma zastrašenia pre zostávajúcich súrodencov,“ priblížila Bocková s tým, že zvyšné medvede, pohybujúce sa pri Očovej, budú naďalej monitorovať.

Ochranári tiež uviedli, že prípadný odchyt medvedice a jej umiestnenie do odchovného zariadenia nebolo možné zrealizovať. Išlo totiž o jedinca navyknutého na voľný život v prírode, pri ktorom nebola možná adaptácia na umelo vytvorené podmienky v zajatí.

Užívateľ poľovného revíru sa nároku na telesné pozostatky usmrtenej medvedice vzdal, ponúkli ich preto Východoslovenskému múzeu v Prešove.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Očová #Zásahový tím pre medveďa hnedého