Vyhodený bioodpad prilákal do intravilánu Svitu medveďa

Mesto Svit pod Tatrami upozorňuje obyvateľov, aby nevytvárali skládky bioodpadu. V závere uplynulého týždňa bol totiž hlásený výskyt medveďa v lokalite za mostom do Lopušnej doliny, ktorý sa kŕmil zvyškami zo záhrad.

27.09.2022 07:58
V zoo museli utratiť medvedicu, medveď Žabo Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Uvádza to samospráva na webovej stránke s tým, že je mimoriadne dôležité predchádzať vytvoreniu návyku medveďov získavať ľahko dostupnú potravu v blízkosti ľudských obydlí.

medveď, medveď hnedý Čítajte viac V obci Očová usmrtili problémovú medvedicu, pohybovala sa v blízkosti domov

„Výskyt medveďa bol zásahovému tímu nahlásený vo štvrtok (22. 9.) v noci. Počas výjazdu ho odplašili mimo intravilánu mesta. Medveď sa prikrmoval na mieste, kde je vyhodený bioodpad – ovocie a zelenina zo záhrad,“ uvádza mesto.

Medveď Čítajte viac Medveď napadol lesného taxátora v Domaniži, skončil v nemocnici

Samospráva upozorňuje, že takéto skládky ľahko dostupnej potravy lákajú medveďa do obytných zón. V tejto súvislosti žiada občanov, aby biodpad, či zvyšky zo záhrad a kuchýň nesypali voľne do prírody, ale využívali nádoby na to určené. Zároveň ho môžu doviezť do kompostárne biologicky rozložiteľného odpadu vo Svite. „Tá je otvorená v pracovných dňoch od 7.30 do 14.30 h,“ uzatvára mesto.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #medveď