Šesť poslancov mesta Trnava tvrdí, že neboli dodržané ich práva

Šiesti poslanci Mestského zastupiteľstva v Trnave spochybňujú priebeh ustanovujúceho zasadnutia poslaneckého zboru, ktoré sa konalo v pondelok 28. novembra.

29.11.2022 12:57
Trnava Foto:
debata

Kritizujú aj obsadenie mestskej rady a komisií, kde boli vo viacerých prípadoch ignorované návrhy opozičných poslancov, čo viedlo k ich predčasnému odchodu z rokovania zastupiteľstva.

„Neboli dodržané demokratické a legislatívne práva, ktoré máme. Nechceme chrániť pozície nás, šiestich poslancov, ale pozície občanov, ktorí nám dali svoj hlas,“ povedal Branislav Baroš, predseda Spoločného poslaneckého klubu, ktorý združuje poslancov opozície. Klub nepochodil so svojimi návrhmi na obsadenie mestskej rady, aj niektorých komisií.

Jasnú väčšinu v Mestskom zastupiteľstve v Trnave má poslanecký klub Za lepšiu Trnavu, ktorý podporuje primátora Petra Bročku. Podľa jeho predsedu Marcela Krajča opoziční poslanci nemali záujem o vyjednávanie a kompromisy.

„Nepredložili žiadny alternatívny návrh, držali sa len pôvodnej nominácie a namiesto hľadania kompromisov odišli zo sály,“ uviedol v písomnom stanovisku Krajčo. Potvrdil, že dve nominácie Spoločného poslaneckého klubu do mestskej rady neboli akceptované, boli však nahradené inými členmi tohto klubu. V prípade komisií bolo podľa neho z deviatich návrhov opozičných poslancov akceptovaných šesť.

Spoločný poslanecký klub navyše tvrdí, že na ustanovujúcom zastupiteľstve nebol dodržaný rokovací poriadok a v prípade obsadzovania komisií mestského zastupiteľstva ani zákon o ochrane verejného záujmu. Poslanec Marián Galbavý na dnešnej tlačovej besede informoval, že vyzve primátora Petra Bročku, aby nepodpísal uznesenie o personálnom obsadení komisií. Ak ho podpíše, Galbavý sa pre porušenie zákona obráti na prokuratúru.

Poslanec Rastislav Mráz pripomenul, že podľa rokovacieho poriadku mestského zastupiteľstva majú dostať poslanci materiály na zasadnutie 10 dní vopred, v prípade ustanovujúceho ich dostali až v jeho priebehu. Okrem toho upozornil na to, že do mestskej rady a komisií boli schválení v dvoch prípadoch nominanti, ktorí zatiaľ nezložili sľub poslanca mestského zastupiteľstva.

debata chyba
Viac na túto tému: #Trnava #ľudské práva #mestské zastupiteľstvo