Požiar v Štiavnici zmobilizoval pomoc z celého sveta. Ako vyzerá zoznam škôd a čo sa podarilo zachrániť?

Požiarom zničenému banskému mestu chce ministerstvo kultúry pomôcť navýšením personálnych kapacít. Odborníkov spoza hraníc by tam mali poslať aj Česi či organizácia UNESCO.

22.03.2023 06:30
debata (8)

VIDEO: Škody po požiari v Štiavnici, zábery z dronu.

Video

Do ohňom poškodenej Štiavnice sa prišla pozrieť dočasne poverená ministerka kultúry Natália Milanová (OľaNO), ktorá nahliadla aj do zdevastovaného historického objektu Berggericht. Ten síce nepatrí pod jej rezort, no ako sama hovorí, chcú pomôcť a prispieť najmä navýšením personálnych kapacít krajských pamiatkových úradov.

VIDEO: Ministerka Natália Milanová v Banskej Štiavnici.

Video

„V sobotu sa tu odohrala obrovská tragédia, keď požiar zničil sedem historických budov – národných kultúrnych pamiatok. Prišla som sem, aby som videla, čo všetko vieme pre Banskú Štiavnicu a postihnuté objekty urobiť,“ povedala s tým, že kvôli tomu zvolali zasadnutie Múzejnej a galerijnej rady.

„Uvedomujeme si, že všetky postupy súvisiace so záchranou zbierkových predmetov či samotných historických objektov musia byť pod patronátom odborníkov,“ priznala Milanová. Priblížila, že dôležité je ošetrovanie exponátov, ktoré sa, našťastie, ohňu či vode vyhli, ale sú zadymené.

Nadežda Babiaková, Ján Budaj, Banská Štiavnica Čítajte aj Nie všetky objekty v Banskej Štiavnici boli poistené. Budaj požičal budovu žiakom z umeleckej školy

Posily z cudziny

Milanová vysvetlila, že jej rezort komunikoval s českým ministrom kultúry Martinom Baxom, ktorý im ponúkol odborné kapacity týkajúce sa mineralogickej expozície, aj reštaurovania.

„Malo by nám ich poskytnúť České národné múzeum. Osobne sem príde jeho riaditeľ, aby si sám mohol obhliadnuť terén a spôsobené škody. Rovnako komunikujeme s organizáciou UNESCO, ktorá sa veľmi zaujíma o to, čo sa tu stalo. Ponúka nám pomoc na troch úrovniach,“ podotkla ministerka.

Začnú vraj formou on-line stretnutia, kde im poskytnú odborníkov zo všetkých náležitých oblastí, a mohli by sa s nimi podeliť o príklady dobrej praxe.

„Aj toho, ako postupovať pri samotnej obnove objektov, ale tiež nakladania so zbierkovými predmetmi,“ objasnila.

Pokračovala, že ďalšími ponukami pomoci sú osobná angažovanosť špecialistov, ktorí môžu prísť na Slovensko a s realizáciou pomáhať priamo na mieste. Týka sa to napríklad dočasného prekrytia samotných objektov, reštaurovania a následnej novej výstavby.

Ministerka sa vyjadrila tiež k citlivej téme nepoistených budov. „Za náš rezort môžem povedať, že má poistené všetky objekty, aj tie, čo sú v správe príspevkových a rozpočtových organizácií. Väčšinou ide o národné kultúrne pamiatky obrovského historického, tiež spoločenského významu. Neviem si predstaviť, že by sme nemali poistený Bojnický zámok či Krásnu Hôrku,“ poznamenala.

To, že ministerstvo životného prostredia to kompletne „vykryté“ nemá, je pre ňu prekvapením.

zväčšiť Ministerka kultúry Natália Milanová v Banskej... Foto: Pravda, Eva Štenclová
Natália Milanová, ministerka kultúry, Banská Štiavnica Ministerka kultúry Natália Milanová v Banskej Štiavnici.

Revízie mali v poriadku

Šéfka rezortu kultúry reagovala aj na slová primátorky Nadeždy Babiakovej, že štát v minulosti zobral prostriedky lokalitám UNESCO. Preto vraj nemajú dostatočné protipožiarne opatrenia a podobne.

„Za našej éry sme investície do národných kultúrnych pamiatok zvýšili. Keď sme na ministerstvo prišli, balík vyčlenený na ne bol 12, teraz je to 15 miliónov eur,“ tvrdí Milanová.

Čo sa týka protipožiarnych opatrení či revízií, riaditeľka Slovenského banského múzea to mala, podľa ministerky, všetko „pod palcom“ a v súlade so zákonom. Okrem toho požiar nevznikol tam, ale na budovu „preskočil“ odinakiaľ.

Škody v múzeu, ktoré malo mineralogickú expozíciu v Berggerichte, zatiaľ vyčíslené nemajú. Jeho riaditeľka Zuzana Denková vysvetlila, že sa to dozvedia až po uzatvorení evakuácie, ktorá je pre nich momentálne na prvom mieste.

Potvrdila, že budovy Slovenského banského múzea poistené nie sú. „Za seba, ako správcu, môžem povedať, že finančné prostriedky sme na to nikdy nemali. V tomto smere sme informovali svojho štatutára. Upozorňovali sme na to a žiadali o navýšenie rozpočtu,“ poznamenala.

Banská Štiavnica Čítajte viac Ten oheň nás spojil: Všetci sme Štiavničania

Z geologickej zbierky muselo múzeum evakuovať do Kammerhofu 27-tisíc predmetov rôznych rozmerov a hmotností. Časť z nich bude určite poškodená, lebo už teraz vedia, že nejaké exponáty zostali pod sutinou padnutého stropu.

„Dnes nevieme, či sa nám k nim podarí, možno archeologickým spôsobom, dostať a objaviť väčšie kusy. Všetko sa dozvieme až po inventarizácii. To isté sa týka zbierky umeleckej histórie, ktorá je dočasne v priestoroch Starého zámku,“ doplnila Denková.

K najpoškodenejším patrí aj budova Kultúrneho centra Eleuzína. Marek Pavlík, ktorý mu šéfuje, nám ukázal kompletne zničený krov a prízemie. Najviac „utrpeli“ tri miestnosti.

„Budeme to musieť celé zrekonštruovať. Škodu odhadujem do 300-tisíc eur,“ podotkol Pavlík. Upozornil, že sami to utiahnuť nedokážu. Ľudia, ktorí by im chceli finančne pomôcť, tak môžu urobiť cez kampaň Donio.

„Preklikajú sa k tomu cez našu webovú či facebookovú stránku,“ dodal dúfajúc, že mnohým ich osud nebude ľahostajný.

Banská Štiavnica Čítajte aj V Štiavnici je menej turistov. Môžu za to ceny alebo hundranie?

Rana pre turizmus

Je cestovný ruch v banskom meste po požiari ohrozený? Klesne záujem turistov navštevovať ho? Igor Kuhn, riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Banská Štiavnica, verí, že ľudia tam budú prichádzať aj naďalej.

„Medzi zhorenými budovami je väčšina takých, ktoré slúžili turistom. V prvom rade Banka lásky, známa tiež ako dom Maríny, ktorá mala jednu z najväčších návštevností. Patrila k najzaujímavejším atrakciám Štiavnice a určite aj Slovenska. Odhadom tam ročne prichádzali desiatky tisíc ľudí,“ hovorí Kuhn.

Zdôraznil, že sa tam nachádzali technológie na veľmi vysokej úrovni. „Hneď vedľa bola výborná reštaurácia, kde majiteľ musel prepustiť 26 zamestnancov,“ povedal.

Riaditeľ pokračoval, že nad spomínanými objektmi pred katastrofou fungovalo Kultúrne centrum Eleuzína, kde okrem množstva koncertov vzniklo výnimočné divadelné predstavenie Kosmopol.

„No a na Trojičnom námestí, v budove Berggerichtu, sídlila mineralogická expozícia Slovenského banského múzea,“ pripomenul. Nielen kultúrne a historické škody po ohni sú podľa neho nenahraditeľné.

„Zhoreli tam veci, ktoré už nikto nikdy nevráti späť. Je to tiež rana pre turizmus,“ podotkol. Vzápätí upozornil, že v Štiavnici je toho na obdivovanie stále dosť.

„To čaro mesta je v tom, že leží uprostred nádhernej prírody – s tajchami, vodohospodárskym systémom. Prieskumy nám ukazujú, že naši návštevníci sú nám verní. Som presvedčený, že sa prídu pozrieť, aj zo zvedavosti, na to, čo tu zostalo. Tiež zo solidarity, ktorú vnímame zo všetkých strán,“ poznamenal.

Jedným z najväčších „ťahačov“ je v Banskej Štiavnici stále vo veľkom obdivovaná kalvária či ďalších šesť expozícií Slovenského banského múzea. Medzi nimi napríklad populárny banský skanzen. Ten má približne stotisícovú ročnú návštevnosť.

„Z pohľadu atraktivity mesta neubudlo tak veľa, že by to mohlo zásadným spôsobom rozkývať cestovný ruch,“ tvrdí Kuhn.

Za pozornosť určite stoja tiež atrakcie v bezprostrednej blízkosti Štiavnice. Riaditeľ spomenul napríklad unikátnu baňu Starovšechsvätých v neďalekej obci Hodruša-Hámre či múzeum vo svätoantonskom kaštieli. „Podľa mňa má jednu z najkrajších zbierok v Európe,“ zhodnotil.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #banská štiavnica #Banskobystrický kraj #ministerka #Natália Milanová