Hron poškodzuje toxická voda. Štát čističku platiť odmieta, „potiahne“ už len mesiac

Hroziacu ekologickú haváriu v obci Nemecká oddialili o ďalšie štyri týždne. Štát už rok núdzovo platí prevádzku čistiarne odpadových vôd v areáli bývalej rafinérie Petrochema Dubová, no viac to robiť nechce. Na krízovom štábe v Brezne sa ale dohodli, že najbližší mesiac to ešte zafinancuje.

31.03.2023 14:13
čistička odpadových vôd, Nemecká, odtok Foto: ,
Odtok čističky odpadových vôd v časti Dubová.
debata

Kontaminácia Hrona toxickou vodou z bývalej rafinérie by v Nemeckej spôsobila katastrofu obrovských rozmerov. Už vlani v marci prevádzkovateľ čističky oznámil, že svoju činnosť plánuje prerušiť. Zdôvodnil to neúnosnými cenami energií, ktoré nedokázal uhrádzať. Keďže spoločnosť PTCHEM zabezpečuje čistenie dažďovej vody z gudrónových jám, ktoré sa nachádzajú priamo v areáli rafinérie, hrozila ekologická havária. Nemecká preto vyhlásila mimoriadnu situáciu. Najhorší scenár bol nakoniec zažehnaný, keď túto dôležitú prevádzku začal platiť štát. Tomu však došla trpezlivosť a viac to „ťahať“ nechce. Situácia sa teda opäť opakuje.

VIDEO: Starosta Branislav Čižmárik o mimoriadnej situácii v Nemeckej nám hovoril aj pred rokom

Video

Začarovaný kruh

Starosta obce Branislav Čižmárik hovorí, že to pripomína začarovaný kruh a obyvatelia sa cítia ako rukojemníci. Ak by sa to nevyriešilo, okrem vážneho znečistenia Hrona by sa to mohlo dotknúť aj 350 domácností napojených na kanalizáciu vo vlastníctve PTCHEM. Keďže opäť museli vyhlásiť mimoriadnu situáciu, v piatok zasadal na Okresnom úrade v Brezne krízový štáb.

„Zúčastnili sa ho všetky strany. On-line sa pripojili tiež predstavitelia spoločnosti PTCHEM, ministerstva životného prostredia aj všetkých zainteresovaných inštitúcií,“ priblížil starosta. „Záver je taký, že mimoriadna situácia sa predĺžila o ďalší mesiac, v ktorom by malo dôjsť k dohode medzi envirorezortom a prevádzkujúcou spoločnosťou o rozdelení objemu čistenia splaškových vôd. Samozrejme, sú tam požiadavky aj o presnú kalkuláciu, aby bola určená cena za jeden kubík,“ vysvetlil. Potvrdil, že energie naďalej platí ministerstvo vnútra.

„Teraz ide o to, aký objem vôd sa bude čistiť a o percentuálne rozdelenie nákladov na to. Čiže pri čistení z gudrónových jám je povinná osoba ministerstvo životného prostredia, a za ostatné parcely v areáli je zodpovedná firma PTCHEM,“ ozrejmil Čižmárik. Po mesiaci by podľa neho malo dôjsť k uzatvoreniu spoločnej zmluvy o čistení. „Samozrejme, ministerstvo bude musieť, podľa zákona, urobiť verejné obstarávanie na prevádzkovateľa. Za pár týždňov sa však ten proces zrejme nestihne zrealizovať,“ mieni. Vyzerá to teda tak, že štát to na svojich „pleciach“ bude musieť niesť dlhšie ako mesiac.

zväčšiť Gudrónové jamy v areáli Petrochemy. Foto: archív obce Nemecká
gudrónové jamy, Nemecká Gudrónové jamy v areáli Petrochemy.

Odstaviť ju nemôžu

„Pre nás je dôležité, že to zatiaľ funguje, keďže časť obce je závislá od čistenia splaškových vôd, ktoré rieši táto spoločnosť. Pripravujeme sa aj na možnosť, že dôjde k odpojeniu. Síce si to momentálne neviem predstaviť, ale tie splaškové vody by musela zabezpečiť obec,“ povedal starosta. Zároveň spomenul alternatívny plán. Samospráva by vybudovala kontajnerovú čističku, ktorá vykryje domácnosti v dotknutej časti a tiež sociálne zariadenie, ktoré sa tam nachádza.

„Predpokladaná cena zahŕňajúca projektovú dokumentáciu, stavebné práce a samotnú technológiu, sa pohybuje od 250 do 270-tisíc eur. Nemyslím si ale, že by sme to stihli zrealizovať ešte tento rok. Jednoduché nie je pre nás ani financovanie toho projektu, museli by sme na to čerpať úver z envirofondu,“ objasnil s tým, že náklady by potom museli rozdeliť aj medzi obyvateľov.

Odtok čističky odpadových vôd v časti Dubová Čítajte aj Ekologická havária v Nemeckej je zažehnaná. Ale len dočasne

„Pre nás by ale stále bolo najlepšie, keby fungovala už existujúca čistiareň. Veď tá je, pre hroziacu ekologickú katastrofu, nutná,“ upozornil Čižmárik. „Odstaviť ju nemôžu. Ak by tie vody prenikli cez drenážne steny do Hrona, alebo kontaminujú pôdu v našom intraviláne, došlo by k ohrozeniu zdravia obyvateľov,“ podotkol. Verí preto, že medzi všetkými zainteresovanými dôjde k zmluvnej dohode. „Koncom apríla by sme sa opäť mali stretnúť v Brezne, kde budú prezentované výsledky rokovaní. Od toho sa odrazí ukončenie či neukončenie alebo predĺženie situácie,“ doplnil.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Banskobystrický kraj #mimoriadna situácia #Nemecká #čistička odpadových vôd