Detskú ambulantnú pohotovosť na Orave, v ktorej sa rodí najviac detí chcú zrušiť, tvrdí Janckulík

V okrese Námestovo hrozí podľa podpredsedu KDH a poslanca Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Igora Janckulíka zrušenie detskej ambulantnej pohotovosti. Informoval o tom na sociálnej sieti s tým, že o veci rozhoduje rezort zdravotníctva.

30.05.2023 10:20
Detská pohotovosť, okres Námestovo Foto:
Detská ambulantná pohotovosť v okrese Námestovo.
debata (5)

Janckulík upozornil, že ide o detskú pohotovosť v najväčšom okrese na Orave, kde sa rodí najviac detí.

Ministerstvo pre TASR reagovalo, že pripravujú konsolidáciu siete ambulantných pohotovostných služieb (APS), no o finálnej verzii by chceli informovať až po ukončení rokovaní.

Hovorkyňa ŽSK Eva Lacová v reakcii uviedla, že APS pre deti a dorast je dlhodobý problém ovplyvnený významným nedostatkom pediatrov na celom Slovensku, a teda aj v ŽSK. „Spôsobuje to stav, že v APS slúži málo lekárov. Napríklad niekde sa strieda iba sedem lekárov celý mesiac v službách, čo je popri dennom ordinovaní v ambulancii dlhodobo neudržateľné,“ povedala pre TASR.

Zuzana Štefinová, lekárka, Šenkvice Čítajte aj V ambulanciách chýbajú stovky lekárov. Do Šenkvíc prilákal doktorku motivačný program

Lacová podotkla, že vekový priemer lekárov v kraji je 59 rokov. „Avizujú, že ak nedôjde k riešeniu detských APS a budú musieť takto intenzívne slúžiť, ukončia svoju prax v detských ambulanciách,“ vysvetlila s tým, že by to znamenalo zhoršenie dostupnosti detskej ambulancie pre významnú časť detí v kraji.

Hovorkyňa dodala, že otázku APS s rezortom zdravotníctva intenzívne riešia, keďže dochádza k výpovediam lekárov zo služieb. Vzhľadom na dlhodobo pretrvávajúci nedostatok pediatrov na Slovensku však podľa Lacovej nepredpokladajú, že ministerstvo zdravotníctva dokáže v krátkom čase situáciu optimálne vyriešiť.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #nemocnica #KDH #Námestovo #Igor Janckulík