Vojaci v Prešove si precvičili komplexný vojenský manéver s vrtuľníkmi Blackhawk

V rámci prebiehajúceho vojenského cvičenia Alertex 2023 si príslušníci vrtuľníkového krídla v Prešove precvičili takzvaný letiskový manéver, čiže zaujatie záložnej letiskovej plochy. Informoval o tom v utorok hovorca Ozbrojených síl (OS) SR Štefan Zemanovič.

06.06.2023 14:06
SR Sliač SIAF 2019 letecké dni program BBX Foto: ,
UH-60 BLACKHAWK počas Medzinárodných leteckých dní.
debata

„V prípade eskalujúcej hrozby jednotky opúšťajú svoje miesta stálej dislokácie, aby predišli svojmu zničeniu. Presne to sme si precvičili presunom leteckej a zabezpečovacej techniky na vopred vytypované záložné miesto,“ uviedol plukovník Marek Homola, veliteľ prešovského vrtuľníkového krídla.

tank Leopard 2A4 Čítajte aj Ozbrojené sily SR si prevzali tretí tank Leopard 2A4 od Nemecka

Precvičenie opatrení na ochranu síl v prípade hroziaceho napadnutia je jednou z úloh previerkového cvičenia Alertex. Presun celého vrtuľníkového krídla patrí podľa OS SR k najnáročnejším úlohám a v podobne komplexnej podobe sa neprecvičovalo viac ako 20 rokov.

Takto vyzeralo spoločné cvičenie NATO v Lešti
Video
Zdroj: NATO

Príslušníci prešovského krídla spolu s vojakmi brigády spoločnej podpory v stanovenom čase presunuli desiatky kusov leteckej a zabezpečovacej techniky a pripravili záložnú letiskovú plochu na letové aktivity, ktoré nasledovali bezprostredne po presune vrtuľníkov UH-60 Blackhawk.

Video
Vrtuľník Blackhawk / Zdroj: TASR

Previerkové cvičenie Alertex 2023 je dlhodobo plánovaná komplexná previerka celých OS v plnení úloh eskalujúcich hrozieb v nestabilnom bezpečnostnom prostredí.

Cieľom je simulovanými úlohami a incidentmi preveriť operačnú pripravenosť na splnenie zákonom stanovených úloh. „Zároveň chceme uistiť verejnosť, že všetky plnené úlohy nie sú reakciou na akékoľvek reálne dianie na Ukrajine. Aj z tohto dôvodu opätovne žiadame verejnosť, aby nepodliehala dezinformáciám a nepomáhala ich šíreniu. V prípade akýchkoľvek otázok k činnosti OS hľadajte odpovede na oficiálnych miestach, prípadne ich adresujte priamo vojakom,“ uviedol Zemanovič.

debata chyba
Viac na túto tému: #Prešov #vojenské cvičenie #Ozbrojené sily SR #armáda SR