Odpadová kríza v Lučenci: Na uliciach sa hromadia smeti a množia potkany, ľudia sú znechutení

Hromadiaci sa odpad na sídliskách aj pred rodinnými domami je v Lučenci momentálne najhorúcejšou témou. Ľudia sa sťažujú na zníženú frekvenciu vývozu „smetí“, pričom cena zostala rovnaká. Táto služba teda dvojnásobne zdražela, no jej kvalita sa zhoršila. Okrem toho sa s otepľovaním zintenzívňuje zápach. Obavy majú aj zo šírenia chorôb, hlodavcov či hmyzu.

08.06.2023 17:00
debata (7)
Odpad v Lučenci
Video
„Niektoré zóny sú preplnené smeťami tak, že ľudia ich hádžu už aj na zem. Inú možnosť, vzhľadom na plné kontajnery, nemajú,“ hovorí vodič spoločnosti, ktorá v Lučenci zváža odpad. / Zdroj: TV Pravda

Na problém už dlhšie upozorňuje Lučenčanka Martina Hricová. Samospráva sa podľa nej rozhodla šetriť na vývoze komunálneho odpadu, na čo, samozrejme, doplácajú obyvatelia. „Zmene frekvencií vývozu smetí čelíme od marca. Rodinné domy prešli z týždňovej na dvojtýždňovú bázu. Na sídliská chodia vyvážať odpad raz za týždeň, no predtým to bolo dvakrát,“ povedala. V meste sa preto podľa nej kopia čierne skládky, kontajnery sú preplnené a „bordel“ konči aj v ich okolí.

„Je to služba, ktorá sa nás bytostne dotýka, no teraz je len polovičná. Poplatky ale platíme rovnaké, ako predtým. Niektoré rodinné domy dokonca, ktoré mali 240-litrovú smetnú nádobu, majú teraz len 110– a 120-litrovú,“ hovorí nespokojná Lučenčanka. „Tie väčšie nádoby boli donedávna vyvážané bez problémov, hoci neboli zazmluvnené, o čom obyvatelia vôbec nevedeli. Mesto teda urobilo chybu,“ tvrdí. Samospráva ich vraj o tom vôbec neinformovala.

Množia sa potkany

„Až po zavedení týchto zmien sme si v schránkach našli niečo ako ospravedlnenie od firmy Mepos, ktorá odpady v Lučenci vyváža už roky. Zároveň tam vysvetľovali, že frekvencie znížilo mesto, ktoré písomne zmenilo aj ich objednávky,“ pokračovala Hricová. Následne sa podľa nej spustila vlna sťažností – osobných aj telefonických. Na protest vyzbierali znechutení obyvatelia, v polovici marca, tiež 294 podpisov, ktoré doručili na radnicu.

Smeti hromadiace sa v okolí kontajnerov.
Smeti hromadiace sa v okolí kontajnerov.
+4Smeti hromadiace sa v okolí kontajnerov.

„Primátorka Alexandra Pivková (Za ľudí) sa s nami, ešte v ten deň, stretla. Tvrdila, že ich krok bol, v rámci šetrenia, nevyhnutný. Apelovali sme, že toto nie je riešenie a prostriedky treba hľadať niekde inde. Hoci nám sľúbila, že s nami bude spolupracovať, odvtedy nás nekontaktovala,“ podotkla Lučenčanka.

„Potom sa však urobil mimoriadny vývoz, lebo za tri týždne sa nám nakopilo obrovské množstvo odpadu. To nám ešte umožnili, no neskôr sa situácia začala opakovať a trvá to dodnes,“ poznamenala. Pripomenula, že teraz prichádzajú letné mesiace, takže to začína poriadne zapáchať. „Množia sa potkany, hmyz, je to nepríjemné. So stúpajúcou dennou teplotou sa to bude len zhoršovať,“ mieni. Podčiarkla, že mesto sa snaží viny za vzniknutú situáciu zbaviť zvláštnym spôsobom.

„Ľuďom sa vyhrážajú pokutami, kontajnerové stojiská sledujú kamerami, do ktorých investovali nemalé peniaze. Tie musia „nalievať“ aj do odstraňovania nových čiernych skládok, čo ich vyjde viac, ako doterajšie služby,“ tvrdí.

Na neúnosné množstvo vznikajúcich skládok obyvatelia upozornili okresný úrad, odbor životného prostredia. Ten dal podnet na prokuratúru s tým, že mesto porušilo všeobecne záväzné nariadenie (VZN). „Takže teraz čakáme na odpoveď z prokuratúry,“ dodala Hricová.

Znižovali aj Bratislava a Nitra

Lučenec nie je jediné mesto, ktoré sa rozhodlo na vývoze odpadov šetriť. Podobný krok urobila Bratislava, kde triedený vrecový odpad z rodinných domov odvezú už len raz za mesiac. Predtým to robili, za rovnaké obdobie, dvakrát. Samospráva argumentuje tým, že keby zostali pri pôvodnom režime, stálo by ju to viac o stovky tisíc eur ročne. Zároveň poukázala, že k rovnakému zníženiu frekvencie vývozu prešla aj Nitra. Podľa niektorých odborníkov je dôležité, aby mestá a obce ľuďom zdôrazňovali, že vývoz odpadu raz za mesiac je dostatočný, no iba vtedy, ak ho budú správne triediť.

Smeti v centre

V uliciach Lučenca sme, pri jednom z kontajnerov, natrafili na pracovníkov spoločnosti Mepos, ktorí potvrdili, že frekvenciu vývozu sa mesto rozhodlo znížiť doslova zo dňa na deň. „Bez diskusie s nami a zároveň bez ohľadu na skutočné potreby občanov,“ povedal Anton Tomek – vodič auta, ktoré odpad v meste vyváža. Keďže sme ho zastihli práve v deň zvozu, stojiská boli ukážkovo čisté. „Mali ste to tu vidieť ráno,“ podotkol. Ozrejmil, že v niektorých vybraných častiach mesta vyvážajú smeti stále dvakrát, niekedy až trikrát týždenne. Konkretizovať síce nechcel, ale podľa našich informácií ide o časti obývané rómskym obyvateľstvom.

„Lokalít, kde by to bolo potrebné, je podstatne viac. To sa zatiaľ neakceptovalo a preto sú niektoré zóny preplnené smeťami, ktoré ľudia hádžu už aj na zem. Inú možnosť na výber, vzhľadom na plné kontajnery, nemajú. Takže aktuálna frekvencia vývozov určite nepostačuje,“ doplnil Tomek.

Kritikov má táto novinka aj v radoch mestských poslancov. Medzi nich patrí Karolína Morillo Mičková, ktorá chce na najbližšom zasadnutí zastupiteľstva predložiť návrh, aby sa vrátili, aspoň do konca roka, k pôvodnej frekvencii vývozu. Už predtým, v máji, to navrhovala poslankyňa Rút Olšiaková. Cez zastupiteľstvo to ale neprešlo – „za“ hlasovali len šiesti poslanci, desiati sa zdržali. Zvyšní piati neboli prítomní.

SR Ružomberok medvede cintorín plašenie ŠOP ZAX Čítajte aj Výskyt medveďov v Ružomberku privolal zásahový tím. Z okolia cintorína môžu zaznieť výstrely

Len pár dní po tomto neúspešnom pokuse Olšiaková komentovala situáciu, ktorú videla na vlastné oči počas svojej rannej cesty do práce. Priamo v centre Lučenca sa jej naskytol pohľad na odpadkový kôš, do ktorého sa už nič nezmestilo. Okolo neho sa nachádzalo niekoľko plných vriec smetí, ktoré už ľudia zrejme nemali kde hádzať. Možno takto chceli samosprávu upozorniť na zúfalú situáciu spôsobenú jej rozhodnutím. Poslankyňa to odfotografovala a zavesila na sociálne siete. Vedeniu mesta zároveň adresovala slová kritiky.

„Vývoz odpadu určite nie je položka, na ktorej je potrebné šetriť. Toto je výsledok novej urýchlenej a nedomyslenej koncepcie mesta,“ uviedla.

„Z obehu už stiahli dvanásť smetných košov, ktoré boli obvykle, v kritických častiach mesta, preplnené. Nevidím to ako riešenie. Je to v neprospech ľudí, ktorí nemajú kde hádzať odpadky,“ povedala pre Pravdu. „Ak tam tie vrecia ukladajú podnikatelia či nejakí neprispôsobiví, máme mestskú políciu a kapacity na to, aby to zistili a zabránili tomu,“ uzavrela.

zväčšiť Centrum Lučenca – pohľad, ktorý sa mestskej... Foto: Rút Olšiaková
smeti, Lučenec Centrum Lučenca – pohľad, ktorý sa mestskej poslankyni naskytol cestou do práce.

Vzduch v nádobách?

Vedenie samosprávy reagovalo, že frekvencia vývozu odpadu, ku ktorej v Lučenci pristúpili, je bežná aj v iných mestách a obciach na Slovensku. Rozhodli sa tak na základe strednodobo prijatých systémových riešení, ktoré zabezpečili umiestnenie viacerých zberných nádob na separované zložky.

„Čím vzniká menej zmesového odpadu – nie je potrebné vyvážať vzduch v nádobách. Cieľom je zvýšiť mieru separácie, ktorá má pozitívny vplyv na financovanie. Za vytriedené zložky – papier, plast, sklo, neplatí mesto, ale organizácia zodpovednosti výrobcov,“ vysvetlila lučenská hovorkyňa Michaela Baboľová. Problém s neporiadkom okolo kontajnerových stanovíšť či hromadením odpadu vznikol podľa nej na miestach, kde obyvatelia neseparujú a nedodržiavajú platné VZN o nakladaní s komunálnym odpadom.

„Mesto identifikovalo 6 problémových stanovíšť z celkového počtu 160, kde vznikal neporiadok z dôvodov, ako napríklad vyberanie odpadu z nádob, poškodzovanie kontajnerov neprispôsobivými občanmi, neuzamykanie uzatvárateľných stanovíšť, neseparovanie či vykladanie objemného odpadu mimo termínu vývozu,“ vymenovala. Preto prijali individuálne opatrenia, ktoré zahŕňajú zvýšenú kontrolu mestskou políciou, osadenie kamery, zmenu frekvencie vývozu či komunikáciu so správcami bytov.

Európsky parlament / EP / Čítajte aj Len 26 percent Slovákov má záujem zúčastniť sa na budúcich eurovoľbách

„V pravidelných intervaloch sú podľa harmonogramu kontajnerové stojiská upratované aktivačnými pracovníkmi. V prípade vzniku ďalších problémov bude mesto, tak ako aj v minulosti, situáciu operatívne riešiť,“ podotkla Baboľová. Objasnila, že od roku 2020 platia Lučenčania, na osobu, 29,10 eur za všetky služby v odpadovom hospodárstve. Nepokrýva to však reálne náklady mesta, ktoré každoročne dopláca rozdiel medzi príjmami a celkovými výdavkami.

„Vlani išlo o sumu okolo 800-tisíc eur. Ak by mali obyvatelia platiť poplatok rovnajúci sa reálnym nákladom, už tento rok by platili 57 eur na osobu,“ podčiarkla hovorkyňa. Spomenula tiež hroziace premnoženie potkanov. „V rámci verejných priestranstiev neevidujeme ich výrazné zvýšenie. Stav hlodavcov sa reguluje a dlhodobo udržiava na nízkej úrovni. Zmluvná spoločnosť vykonáva ich monitoring a reguláciu v špecifickom intervale – od marca po júl, neskôr od septembra po koniec novembra, čo je v porovnaní s bežným deratizačným postupom v iných mestách ojedinelé,“ dodala.

Keďže spoločnosti Mepos končí zmluva, mesto vyhlásilo nové verejné obstarávanie. Očakáva skvalitnenie služieb, vyššiu transparentnosť vývozu a čo najnižšiu cenu v rámci súčasných možností trhu. Víťaz má vysúťažené služby vykonávať od augusta.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #lučenec #odpad #Banskobystrický kraj