Problémové medvede z cintorína chcú ochranári pochytať a usmrtiť

Zásahový tím medveďa hnedého bude od soboty približne nasledujúce dva týždne odchytávať na mestskom cintoríne v Ružomberku a v jeho okolí problémové jedince medveďa hnedého. Následne ich pod dohľadom veterinára usmrtia. Informoval o tom primátor Ružomberka Ľubomír Kubáň.

10.06.2023 10:00
SR Ružomberok medvede cintorín plašenie ŠOP ZAX Foto: ,
Do areálu mestského cintorína v Ružomberku začali chodiť štyri jedince medeď hnedého. Podľa Dušana Krupu zo zásahového tímu Západ je situácia dosť vážna, lokalitu monitorujú.
debata (4)

„Prosím obyvateľov mesta, aby sa vo večerných a nočných hodinách nezdržiavali v okolí cintorína a svojou prítomnosťou nerušili pri práci zásahový tím. Úprimne verím, že robíme účinné kroky k odstráneniu problémov s medveďmi, ktoré ohrozujú majetok a život Ružomberčanov,“ uviedol primátor.

Medveď hnedý je podľa neho chránený aj európskou legislatívou a regulačný odstrel nie je v súčasnosti možný. Usmrtenie je možné iba v prípade splnenia konkrétnych podmienok, a to ak jedinec stratil plachosť, ohrozuje zdravie a majetok ľudí a neexistuje iné riešenie.

medveď hnedý Čítajte viac Odstrel medveďa nie je možný. Chráni ho európska legislatíva

Zásahový tím medveďa hnedého tvrdí, že medvede na ružomberský mestský cintorín láka pravdepodobne prímes bravčového alebo hovädzieho loja vo sviečkach. V areáli cintorína zistili pohyb najmenej štyroch medveďov. Tie rozbíjali svietniky a požierali sviece.

Cintorín, ktorý bol doposiaľ prístupný nepretržite, je od 19.00 do 8.00 h pre verejnosť uzatvorený. Radnica vyzvala obyvateľov, aby až do odvolania nezapaľovali na cintoríne sviece.

Medveďa so zaseknutým valcom na hlave zachránili
Video
4 debata chyba
Viac na túto tému: #Ružomberok #medveď hnedý