Z honosnej budovy je hanba mesta

Už celé desaťročia Považskú Bystricu hyzdí rozľahlá rozostavaná budova, pamiatka na megalomanskú architektúru z čias socializmu. Malo to byť jedno z najväčších kongresových centier v bývalom Československu. Po dlhom čase pustnutia areál kúpila súkromná spoločnosť, ktorá sľúbila, že budovu do konca roka 2014 zbúra. Doteraz však stojí na svojom mieste a traumatizuje ľudí, čo v jej blízkosti bývajú.

05.03.2015 12:00
budova, stavenisko, Považská Bystrica Foto: ,
Nedokončená budova obrovského kongresového centra už štvrťstoročie traumatizuje obyvateľov Považskej Bystrice.
debata (9)

Považskobystričan Jozef Zaťko spomína, že budovu začali stavať komunisti, ale ju nedokončili a štvrť storočia sa s ňou nič nerobí. Areál sa stal útočiskom bezdomovcov, ktorí sa tom udomácnili, robili si ohník, opekali si na ňom, a hlavne popíjali. Vlani dal budovu jej majiteľ oplotiť, takže bezdomovci tam už nechodia.

„Ten plot, to je jediná zmena za celé tie dlhé roky, ale aj tomu sme radi. Mám tri deti, človek sa bojí, aby sa tam nezatúlali a niečo sa im nestalo. Je to katastrofa, stále tam boli bezdomovci, nanosili tam všelijaký humus, preháňali sa tam potkany a podobná háveď. Človek sa bál chodiť okolo, plot to aspoň trochu zlepšil,“ vraví Anna Viskupová, ktorá býva v susedstve nedokončenej budovy.

Ďalší obyvateľ tejto časti Považskej Bystrice Adam Žikla sa pozastavil nad tým, že niekto kúpil takú veľkú nehnuteľnosť, a stále sa tu nič nedeje. Je presvedčený, že s budovou sa už nedá robiť nič iné, len zbúrať, pretože za dlhé roky, čo chátra, budú zničené múry aj základy.

Vlani v lete sa mesto dohodlo s majiteľom budovy, považskobystrickou spoločnosťou Kongress, že budovu zlikviduje. Podľa tejto dohody sa mala asanácia ukončiť do konca minulého roka. Do dnešného dňa však vlastník nezačal búrať a nepodal ani žiadosť na odstránenie tejto stavby.

„Pozitívna informácia je, že stavenisko, resp. budovu oplotil, aby sa tam voľne nedostali deti, aby nedošlo k nejakému úrazu. Predpokladám, že v krátkej dobe dostaneme žiadosť od vlastníka stavby a tá bude odstránená. Sme si vedomí, že je to v priestore oproti hlavnej stanici, kde sa pohybuje veľa ľudí, či už obyvateľov, alebo návštevníkov mesta. Žiadnemu mestu takáto stavba nie je príjemná a nerobí mu česť,“ povedala Tatiana Kozárová, prednostka Mestského úradu v Považskej Bystrici.

Vyjadrenie spoločnosti Kongress sa nám nepodarilo získať. Na adrese uvedenej v obchodnom registri sme nikoho nenašli a konateľ spoločnosti mobilný telefón nezdvíhal. Budovu začali stavať v osemdesiatych rokoch minulého storočia na považskobystrickom sídlisku Strojárenská štvrť. Po revolúcii sa stavba zastavila. Najskôr patrila Považskobystrickým strojárňam, potom mestu.

V roku 2008 nehnuteľnosť kúpila spoločnosť Kongress a chcela ju zrevitalizovať. Zámery však prekazila hospodárska kríza, investori stratili záujem.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Považská Bystrica #budova #stavenisko