Ako si vybrať správnu pneumatiku

Správny výber pneumatiky závisí od konkrétnych požiadaviek. Každá pneumatika má totiž svoje výhody aj nevýhody.

17.03.2008 09:15
Matador MP 45 Hectorra Foto:
Matador MP 45 Hectorra
debata

1. Rešpektujte požiadavky zo strany výrobcov automobilov. Technický preukaz jasne určuje správny rozmer pneumatiky. Ten by ste mali dodržať.

2. Platí pravidlo, že každý ráfik možno okrem optimálneho rozmeru obuť teoreticky aj pneumatikou o desať milimetrov širšou alebo užšou. Teda rozmer 195 môžete nahradiť napríklad rozmerom 205.

3. Ak túžite po ešte širšom plášti, potrebujete aj širší disk. Musíte však dohliadať, aby sa široká pneumatika pri natáčaní kolies nedotýkala blatníka a iných konštrukčných častí vozidla.

4. Obvod pneumatiky nesmie byť väčší ani menší. Ak je menší, dochádza síce k lepšej čiastkovej akcelerácii, no na úkor nižšej maximálnej rýchlosti a vyššej spotreby. Naopak, väčší obvod zaťažuje prevodovú sústavu zvýšeným odporom, zhoršuje akceleráciu a znižuje účinnosť a opotrebenie bŕzd.

5. Čím je pneumatika širšia a nižšia, tým nižší je jej komfort. Širšia styčná plocha kopíruje z cesty viac nerovností a je aj väčším zdrojom hluku.  Výhodou je, že takáto pneumatika výrazne prospieva stabilite  pri športovom jazdnom štýle. 

**6. **Zohľadniť musíte i skutočnosť, akú maximálnu rýchlosť dosahuje vaše vozidlo a akú má maximálnu prípustnú hmotnosť. Podľa toho je nevyhnutné vybrať pneumatiku s príslušným rýchlostným a záťažovým indexom.

7. Keďže výrobcovia pneumatík ponúkajú v tom istom rozmere rôzne dezény a konštrukcie, je veľmi dôležité vedieť, čo od pneumatiky očakávate. Pre športovo založených jazdcov je lepšia športovo orientovaná pneumatika, pre vodičov, ktorí ročne najazdia veľký počet kilometrov, zasa plášť s vyšším komfortom.

8. Pri kúpe pneumatík nezaškodí pozrieť si hodnotenia niektorou z nezávislých organizácií, napríklad renomovaných automotoklubov alebo špecializovaných motoristických periodík. Uveďme aspoň nemecký automotoklub ADAC.

debata chyba
Články podľa značiek