Erdogan potvrdil prítomnosť protureckých sýrskych bojovníkov v Líbyi

Turecký prezident Recep Tayiip Erdogan v piatok po prvý raz potvrdil prítomnosť členov protureckej Sýrskej národnej armády (SNA) v Líbyi. Sú tam spolu s tureckou armádou, ktorá má na starosť výcvik síl medzinárodne uznanej vlády. Podľa agentúry AFP bola SNA predtým známa ako Slobodná sýrska armáda.

21.02.2020 14:48 , aktualizované: 16:15
sýria idlib neirab vojak vojaci tureckí povstalci Foto: ,
Tureckí povstaleckí bojovníci v blízkosti dediny Neirab v Idlibe, Sýria. 20.2.2020
debata (15)

Turecký prezident Erdogan vyzval nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú a francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona na „konkrétne činy“, ktoré by odvrátili ďalšie prehlbovanie krízy v provincii Idlib na severozápade Sýrie. Erdoganova kancelária to oznámila v piatok po jeho telefonáte s Merkelovou a Macronom, informovala tlačová agentúra AFP.

„Prezident zdôraznil potrebu zastaviť agresiu (sýrskeho) režimu a jeho podporovateľov v Idlibe a tiež dôležitosť poskytnutia silnej podpory prostredníctvom konkrétnych činov pre zabránenie humanitárnej kríze,“ uvádza sa vo vyhlásení kancelárie.

Správa prichádza v čase pokračujúcich mierových rokovaní o prímerí v Líbyi medzi vládou a jednotkami poľného maršala Chalífu Haftara, ktoré sprostredkováva OSN vo švajčiarskej Ženeve.

Turecko v spore medzi Haftarom a vládou podporuje medzinárodne uznanú vládu v Tripolise. Po podpise dohody medzi krajinami jej na výcvikové účely poslal desiatky vojakov.

Haftar sa v piatkovom rozhovore pre ruskú agentúru RIA Novosti vyjadril, že je ochotný súhlasiť s prímerím v prípade, ak sa z krajiny stiahnu tureckí aj sýrski žoldnieri. Požaduje tiež, aby Ankara prestala dodávať zbrane vláde v Tripolise.

Erdogan kontroval vyhlásením, že Haftarovi poslali Rusi na pomoc 2 500 žoldnierov zo súkromnej bezpečnostnej spoločnosti Wagner. Rusko obvinenia odmietlo.

Turecký prezident takisto vyhlásil že na Haftarovej strane bojuje „takmer 15 000 teroristov“.

Erdogan sa s lídrom líbyjskej vlády Fájizom Sarrádžom stretol vo štvrtok. Detaily stretnutia neboli bezprostredne zná­me.

V Líbyi vypukol chaos po povstaní z roku 2011, ktoré leteckými údermi podporilo aj NATO. Viedlo k pádu režimu Muammara Kaddáfího i k jeho smrti. V posledných mesiacoch eskalovali boje medzi medzinárodne uznanou vládou v Tripolise a jednotkami veliteľa Chalífu Haftara, podporujúceho konkurenčnú vládu na východe Líbye.

Medzinárodne uznaná vláda premiéra Fájiza Sarrádža kontroluje už len líbyjskú metropolu Tripolis a malú časť územia na západe krajiny. Od apríla 2019 čelí ofenzíve Haftara, ktorý sa snaží dobyť Tripolis. Haftarom podporovaná vláda so sídlom v Tobruku ovládla v posledných rokoch celý východ a juh Líbye vrátane kľúčových ropných polí.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #Sýria #Turecko #Recep Tayyip Erdogan