Protesty proti rasizmu sa konali na troch kontinentoch

Desaťtisíce ľudí sa zišli v sobotu v mestách v Austrálii, Ázii aj Európe, aby vyjadrili hnev nad smrťou Afroameričana Georgea Floyda a žiadali koniec rasovej diskriminácie a policajnej brutality.

06.06.2020 20:43
Protest francúzsko paríž demonštrácia floyd Foto: ,
Desaťtisíce ľudí sa zišli v mestách v Austrálii, Ázii aj Európe, aby vyjadrili hnev nad smrťou Afroameričana Georgea Floyda. Na snímke protest v Paríži. 6.6.2020
debata (35)

Stalo sa tak v rámci hnutia Black Lives Matter, ktoré sa medzičasom rozšírilo do celého sveta.

Demonštrácie sa konali v Sydney, Brisbane, Melbourne, Londýne, Paríži, Berlíne, Neapole, Tokiu či Soule. Mnohí účastníci mali pre pokračujúcu pandémiu koronavírusu na tvárach rúška. Niesli transparenty s nápismi proti násiliu a skandovali slogany proti rasizmu. Doteraz najväčšia demonštrácia sa však očakáva neskôr počas dňa vo Washingtone.

Štyridsaťšesťročný Floyd zomrel 25. mája po tom, ako mu biely policajt Derek Chauvin niekoľko minút kľačal na krku, zatiaľ čo on spútaný ležal tvárou na ceste a lapal po dychu. Chauvina obvinili z vraždy a hrozí mu 40-ročné väzenie.

Mrazivé video pomaly umierajúceho Floyda z mobilného telefónu sa rýchlo rozšírilo po celých Spojených štátoch a následne aj do zvyšku sveta a vyvolalo masívne protesty proti policajnej brutalite, rasizmu a nerovnosti, ktoré miestami prerástli do násilností.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #demonštrácie #rasizmus #prostest #George Floyd