Oslavy vylodenia v Normandii sa niesli v komornom duchu

Takmer bez veteránov sa tento rok museli zaobísť oslavy 76. výročia vylodenia západných spojencov v Normandii počas druhej svetovej vojny. Pietne akcie sa kvôli pandémii Covidu-19 niesli skôr v komornom a formálnom duchu, uviedla agentúra AFP.

06.06.2020 22:07
normandia oslavy 75.výročie Foto: ,
Oslavy 76. výročia vylodenia v Normandii vo Francúzsku počas druhej svetovej vojny sa tento rok konali takmer bez veteránov. 6.6.2020
debata (43)

V mestečku Vierville-sur-Mer, kde sa nachádza známa pláž Omaha, sa zišla necelá stovka ľudí. Podľa AFP medzi nimi boli veľvyslanci ôsmich spojeneckých krajín (USA, Kanada, Dánsko, Británia, Poľsko, Belgicko, Nórsko a Holandsko) a tiež nemecký veľvyslanec.

Francúzsko zastupovala štátna tajomníčka z ministerstva obrany Geneviève Darrieussecqová, ktorá ocenila, že sa pietna akcia uskutočnila aj napriek pandémii. Prezident Emmanuel Macron si výročie pripomenul aspoň prostredníctvom sociálnej siete Twitter. Napísal, že Francúzsko nikdy nezabudne na hrdinov, ktorí ho oslobodili.

Na miesto podľa agentúry AP dorazil jediný americký veterán, 95-ročný Charles Shay. Som veľmi smutný," povedal muž, ktorý sa v roku 1944 vylodil ako 19-ročný armádny medik. „Pre koronavírus tu nikto nemôže byť. Rád by som nás tu videl viac,“ dodal veterán, ktorý žije neďaleko pláže Omaha.

V Normandii sa podľa AFP konalo aj niekoľko ďalších menších pietnych podujatí. Rozsah osláv sa ale nedá ani zďaleka porovnať s minuloročnou pripomienkou vylodenia. Pri príležitosti 75. výročia dorazili okrem iného americký prezident Donald Trump, francúzsky prezident Emmanuel Macrona či vtedajší britská premiérka Theresa Mayová.

Najväčšia vyloďovacia operácia vo vojenských dejinách zo 6. júna 1944 znamenala začiatok oslobodzovania západnej Európy od nacizmu. Počas jediného dňa sa na piatich vyloďovacích plážach (Utah, Omaha, Gold, Juno a Sword) vylodilo 156 000 spoje­neckých vojakov. V Deň D podľa odhadov zahynulo najmenej 10 000 vojakov protihitlerovskej koalície a 4 000 až 9 000 vojakov nemeckého wehrmachtu.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Normandia #Deň D