Sedem z 91 európskych bánk neprešlo stresovými testami

Z celkového počtu 91 bánk, ktoré sa zúčastnili záťažových skúšok EÚ, neuspelo sedem. Nesplnili základnú požiadavku na výšku základného kapitálu v prípade ďalšej krízy. Oznámil to v piatok organizátor skúšok Výbor európskych orgánov bankového dohľadu (CEBS).

23.07.2010 18:57
Euro, peniaze Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Banky, ktoré v teste neuspeli, nesplnili hľadisko základného kapitálu pri porovnaní s celkovými aktívami v prípade, že by sa opakovala dlhová kríza. Tá nedávno otriasla Gréckom, ale aj ďalšími štátmi eurozóny. Banka je považovaná za stabilnú len v prípade, že pomer medzi kapitálom a aktívami prekročí šesť percent.

Podľa CEBS chýbalo neúspešným finančným ústavom celkovo 3,5 miliardy základného kapitálu. Je to však lepší výsledok ako očakávali ekonómovia. Tí predvídali pád približne desiatich bánk.

Podľa očakávania v testoch neuspela nemecká hypotekárna banka Hypo Real Estate, ktorá je tak jedinou zo 14 testovaných v Nemecku. V Grécku „padla“ len štátom vlastnená ATEbank, zvyšok sú menšie finančné ústavy v Španielsku.

„Výsledky potvrdili celkovú odolnosť bankového systému Európskej únie v prípade negatívnych a makroekonomických šokov, sú významným krokom k obnoveniu dôvery na finančných trhoch,“ uviedli v spoločnom vyhlásení Európska komisia a Európska centrálna banka.

Otázkou zostáva, ako prijmú výsledky záťažových testov finančné trhy. Podľa mnohých analytikov totiž podmienky skúšok boli veľmi mierne a nezodpovedajú realite. Kritizujú najmä nastavenie podmienok simulácie v prípade ďalšieho rozvoja dlhovej krízy.

Banky by podľa tohto scenára, ktorý zostavili národní regulátori, mohli prísť o 23,1 percenta investícií do gréckych dlhopisov, o 12,3 percenta do španielskych a o 4,7 percenta do nemeckých. Podľa ekonómov by najmä v prípade Grécka mohli straty iunvestorov dosiahnuť až 40 percent.

Zoznam bánk, ktoré nevyhoveli záťažovým testom

  1. Hypo Real Estate – Nemecko
  2. ATEbank – Grécko
  3. Diada – Španielsko
  4. Espiga – Španielsko
  5. Unnim – Španielsko
  6. Banca Civica – Španielsko
  7. Cajasur – Španielsko
1 debata chyba