Mikloš zaplátal dieru v rozpočte, zaplatia ju aj fajčiari a banky

Diera v príjmoch rozpočtu na budúci rok, ktorá vznikla aktualizáciou makroekonomických prognóz, by mala byť schválením skoršieho zvýšenia daní z cigariet, zavedení bankovej dane a prijatím ďalších opatrení podľa ministra financií Ivana Mikloša vykrytá.

21.09.2011 15:08
Ivan Mikloš, Richard Sulík Foto:
Minister financií Ivan Mikloš
debata

Povedal to po stredajšom rokovaní vládneho kabinetu, kde ministri odsúhlasili zmeny v spotrebných daniach, zavedenia bankovej dane či zvýšenie príspevku Slovenských elektrární do Národného jadrového fondu.

Okrem toho sa uvažuje aj s príjmami z predaja licencií na digitálne vysielanie a zvýšením príjmov od niektorých štátnych podnikov. Tieto opatrenia by mali vykryť výpadok príjmov kvôli zhoršeniu hospodárskeho výhľadu, ktorý rezort financií vyčíslil na zhruba 140 mil. eur.

Rokovania o rozpočte sa tým však zďaleka nekončia. Rezorty totiž podľa ministra financií Ivana Mikloša stále požadujú pre svoje priority spolu o 1,5 mld. eur viac, ako sa im rozpočtovalo v prvom návrhu rozpočtu. „Dnes sme akoby uzavreli predbežne diskusiu o príjmoch a teraz budeme v najbližších týždňoch diskutovať o rozpočte naďalej, budeme diskutovať o výdavkoch,“ povedal Mikloš s tým, že prioritou zostáva dodržanie plánovaného schodku verejných financií na úrovni 3,8 % hrubého domáceho produktu.

Ministri by však podľa predošlých vyjadrení šéfa rezortu financií mali prísť aj s návrhmi, z akých zdrojov by sa mali ich priority financovať. Minister práce Jozef Mihál tvrdí, že jeho strana SaS bude presadzovať najmä šetrenie vo výdavkoch a nie zvyšovanie daní. Naznačil pritom, že si vie predstaviť aj redukciu v sociálnych dávkach. „Je to veľmi chúlostivá a citlivá téma, kde ja sám nemôžem rozhodnúť, ale vyžaduje si to súhlas celej koalície, ale ja osobne si viem predstaviť, že keď nechceme zvyšovať dane a peňazí jednoducho niet, viem si predstaviť redukciu niektorých sociálnych dávok, resp. ich zmysluplnejšie a adresnejšie využitie oproti súčasnosti,“ povedal Mihál. O ktoré dávky by mohlo ísť, však nekonkretizoval.

Ministerstvo financií predložilo prvý návrh rozpočtu s príjmami na úrovni 15,27 mld. eur, ktorý však ešte nepočítal s výpadkom kvôli pomalšiemu hospodárskemu rastu. Výdavky sú pre budúci rok zatiaľ rozpočtované na úrovni 18,443 mld. eur, definitívne čísla však prinesú až výsledky koaličných rokovaní. Deficit sa navrhuje na úrovni 3,172 mld. eur, čo by oproti tohtoročnému rozpočtu znamenalo zníženie o takmer 640 mil. eur.

debata chyba