Budúcoročný rozpočtový schodok je plánovaný vo výške 3,3 miliardy eur

Štát by mal v budúcom roku hospodáriť s rozpočtovanými výdavkami na úrovni 16,917 mld. eur a celkové príjmy sa v budúcom roku odhadujú na 13,6 mld. eur. Vyplýva to z návrhu štátneho rozpočtu, ktorý v stredu zverejnilo ministerstvo financií.

15.08.2012 14:58
Graf Foto:
Ilustračné foto
debata (6)

Podľa neho by mal rozpočtovaný deficit v budúcom roku na hotovostnej báze predstavovať 3,317 mld. eur.

Primárnym cieľom vlády v oblasti konsolidácie verejných financií je zníženie deficitu verejných financií na 2,9 % hrubého domáceho produktu (HDP) v roku 2013.

Na nasledujúce roky sú cielené deficity na úrovni 2,4 % HDP v roku 2014 a 1,9 % HDP v roku 2015. Predpokladom pre splnenie uvedených cieľov je dodržanie stanoveného deficitu verejnej správy na rok 2012 vo výške 4,6 % HDP.

Na základe v súčasnosti dostupných informácií o pozitívach a negatívach rozpočtu by podľa rezortu financií bez dodatočných opatrení deficit v roku 2012 narástol na úroveň 5,3 % HDP. Dodržanie rozpočtového cieľa na tento rok si vyžaduje podľa ministerstva dodatočné opatrenia za takmer pol miliardy eur.

Na plánované zníženie rozpočtového deficitu v budúcom roku pod hranicu troch percent hrubého domáceho produktu musí vláda získať dodatočných 629 miliónov eur, teda 0,8 percenta HDP, uviedol štátny tajomník ministerstva financií Peter Pellegrini. Je to o štvrtinu viac, než na konci júla odhadol premiér Robert Fico.

Terajšia revízia návrhu rozpočtu na budúci rok podľa Pellegriniho zatiaľ ukazuje, že bez dodatočných opatrení by deficit klesol len na 3,7 percenta HDP z tohtoročných 4,6 percenta. Slovensko sľúbilo Európskej komisii, že v roku 2013 zníži deficit na 2,9 percenta HDP.

„Sú pred nami ťažké týždne, keď bude ministerstvo financií musieť predložiť ďalšie opatrenia, aby doplnilo chýbajúcich 629 miliónov eur,“ povedal Pellegrini. Dodal, že sa pôjde cestou znižovania výdavkov a zvýšenia daní, ktoré by mali ušetriť najzraniteľnejšie vrstvy a minimalizovať dopady na ekonomiku.

6 debata chyba