Izraelský diplomat zničil Snehulienku

Izraelský veľvyslanec vo Švédsku Zvi Mazel pri otvorení výstavy pod názvom Making Differences (Vytváranie rozdielov) v Štockholme v piatok večer čiastočne zničil jeden z vystavovaných exponátov. Podľa neho umelecké dielo podporovalo palestínsky terorizmus. Izraelský premiér Ariel Šaron mu vyjadril svoju podporu.

18.01.2004 13:21
debata

Výstava sa koná v štockholmskom Historickom múzeu v predvečer medzinárodnej konferencie proti rasovej neznášanlivosti a násiliu, ktorú 26. januára otvorí svojím prejavom generálny tajomník OSN Kofi Annan.

Dielo autorskej dvojice Dror Feiler – Gunilla Sköld Feiler má podobu fontány s bazénom, v ktorom je červená voda. Uprostred pláva plachetnica s portrétom palestínskej advokátky Hanadi Jaradatovej, ktorá sa vlani v októbri v reštaurácii v izraelskej Haife vyhodila do povetria a tým zabila ďalšie dve desiatky osôb.
Izraelský veľvyslanec hodil do bazénika niekoľko lámp osvetlenia výstavy a spôsobil tým skrat elektrického vedenia. V publiku sa ozval nesúhlas a veľvyslanec bol nakoniec donútený z podujatia odísť aj napriek tomu, že sa pokúšal svoj čin vysvetliť.

Pre médiá potom Zvi Mazel povedal, že sa na výstavu spočiatku veľmi tešil.
„Lenže potom ma privítal obrázok usmiatej atentátničky, ženy, ktorá pred niekoľkými mesiacmi zabila v Haife 21 ľudí. Plávala na lodi nazvanej Snehulienka v bazéniku plnom krvi. Text na stene potom ospravedlňoval to, čo táto hromadná vrahyňa urobila,“ vysvetlil.
Dielo sa podľa neho vzhľadom na rodiny pozostalých nedá tolerovať.
„Ako veľvyslanec Izraela som nemohol voči takému obscénnemu skresľovaniu skutočnosti zostať ľahostajný,“ dodal.

„Dúfal som v umelecký dialóg, ide však o zatratené dohadovanie,“ komentoval incident Thomas Nordanstad, ktorý je za výstavu zodpovedný.

Izraelský premiér jeho čin schválil a ocenil slovami: „Telefonoval som nášmu veľvyslancovi vo Švédsku a poďakoval sa mu za silu, s ktorou zareagoval na rastúci antisemitizmus. Povedal som mu, že celá vláda stojí za ním. Myslím si, že veľvyslanec Mazel sa zachoval zodpovedajúcim spôsobom.“

Riaditeľ štoc­kholmského Historického múzea Krister Berg v nedeľu vyh­lásil, že exponát z výstavy nebude odstránený, ako to žiadala izraelská strana, ale vyzval izraelského diplomata k diskusii o tomto diele, o jeho čine a o umení a slobode vyjadrovania.

  
debata chyba