Izraelský súd prikázal zastaviť búranie domov

Najvyšší súd v Izraeli nariadil izrealskej armáde, aby zastavila ničenie domov v palestínskom utečeneckom tábore Rafah na juhu pásma Gazy až do zistenia situácie ich obyvateľov. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na justičný zdroj.

16.05.2004 08:41
debata

Najvyšší súd dočasne zakázal ničenie domov okrem prípadov vojenských akcií a bojov. O zákonnosti ničenia domov majú členovia Najvyššieho súdu rokovať na základe podania, ktoré predložili obyvatelia bloku O tábora v Rafahu. Podľa Agentúry OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA) vyše 1000 Palestínčanov sa v Rafahu ocitlo na ulici po tom, ako im vojaci židovského štátu zničili domy. Hovorkyňa izraelskej armády potvrdila zničenie desiatkov domov, ale neuviedla presný údaj. Zdôraznila, že zničené boli domy palestínskych bojovníkov, ktorí strieľali na vojakov židovského štátu. Izraelská armáda dostala povolenie na ničenie stovák domov, aby sa rozšírila oblasť oddeľujúca pásmo Gazy od Egpyta.

Cieľom vojakov je zabrániť vytváraniu tunelov, cez ktoré sa pašujú zbrane pre Palestínčanov. Podľa informácií UNRWA vojaci židovského štátu od začiatku druhej intifády koncom septembra 2000 zničili v Rafahu asi 1000 domov, v ktorých predtým žilo vyše 11.000 Palestín­čanov. Generálny tajomník OSN Kofi Annan v piatok v New Yorku odsúdil ničenie domov a vyzval Izrael, aby s tým okamžite prestal. Podľa Annana je takého konanie porušením medzinárodného práva. Palestínska samospráva izraelský plán na zničenie stoviek domov označila za katastrofu a vyzvala medzinárodné spoločenstvo, aby zabránilo jeho realizácii.

debata chyba