USA: Terri Schiavová zomrela

Američanka Terri Schiavová, ktorá po vážnom poškodení mozgu 15 rokov žila vo vegetatívnom stave zomrela, 13 dní po tom, čo jej na základe súdneho rozhodnutia odpojili vyživovaciu trubicu.

31.03.2005 17:51
debata

„Práve zomrela,“ povedal Paul O´Donnell, františkánsky mních a duchovný poradca jej rodičov, Boba a Mary Schindlerovcov, ktorí ostatných sedem rokov zvádzali právny súboj o udržanie dcéry pri živote.

Schiavová zomrela v hospici v meste Pinellas Park, kde bola umiestnená niekoľko rokov.

Terri Schiavová, 41-ročná Floriďanka, bola podľa súdneho rozhodnutia v „trvalo vegetatívnom stave“ od februára 1990, keď jej srdce prestalo na krátky čas byť, čo spôsobilo prerušenie okysličovania mozgu a jeho poškodenie.

Súdy dlho stáli na strane Schiavovej manžela Michaela Schiava, ktorý tvrdil, že Terri by si v takomto stave neželala žiť a malo by jej byť umožnené zomrieť.

Podľa O´Donnela Michael Schiavo nepovolil, aby rodičia a dvaja súrodenci mohli byť v momente smrti pri Terri. „Teraz sú tam, modlia sa pri jej posteli,“ dodal.

Schindlerovci, praktizujúci katolíci, však na súdoch bojovali za predĺženie života dcéry a v minulosti sa im podarilo dvakrát presadiť opätovné zavedenie vyživovacej trubice.

Rodičia, ktorí odstránenie trubice označovali za „justičné zabitie“, na svoju stranu získali podporu konzervatívnych kresťanov a aktivistov presadzujúcich právo na život a bojujúcich proti interrupciám.

Po tom, čo vyživovaciu trubicu v piatok 18. marca odpojili, republikánmi kontrolovaný Kongres na mimoriadnom víkendovom zasadaní schválil špeciálny zákon, aby Schindlerovcom umožnil prípad preniesť zo štátnych na federálne súdy.

Snahy rodičov, ktoré podľa prieskumov verejnej mienky väčšina Američanov nepodporovala, však stroskotali po tom, čo federálni sudcovia odmietli požiadavku Schindlerovcov na nariadenie obnovenia vyživovania. Posledné odmietavé rozhodnutie vydal americký najvyšší súd v stredu neskoro večer.

debata chyba