Europoslanci si schválili 273-tisícový plat

Europoslanci budú mať v budúcom volebnom období od roku 2009 jednotný plat 7-tisíc eur (asi 273-tisíc korún). Zároveň sa zruší dnešný neprehľadný systém preplácania cestovného a ďalších nákladov. Tieto zmeny prinesie nový štatút europoslancov, ktorý dnes po dlhoročných prípravách schválil v Bruseli Európsky parlament.

23.06.2005 13:58
debata

V súčasnosti majú europoslanci z rôznych členských štátov EÚ rozdielne platy podľa toho, koľko zarábajú ich kolegovia v národných parlamentoch. Talianski europoslanci preto dostávajú mesačne vyše 11.000 eur, zatiaľ čo Slováci okolo 2100 eur a Lotyši necelých 1000 eur.

V oblasti nákladov dostávajú dnes poslanci paušálnu sumu bez ohľadu na to, koľko v skutočnosti na cestu minú. Podľa nového štatútu im parlament preplatí len preukázané náklady. Zostane im však paušál na prevádzku kancelárií.

Oproti pôvodným plánom vypadol zo štatútu zámer dnešné pomerne nízke platy poslancov z nových členských štátov zvyšovať len postupne. Plat 7000 eur sa bude platiť z rozpočtu EP, zatiaľ čo dnes idú rôzne platy europoslancov z národných rozpočtov. Jednotný plat bude zdanený tzv. európskou daňou 25 percent, členské štáty budú mať právo uplatniť národnú sadzbu.

Oslovení slovenskí europoslanci so schváleným štatútom súhlasia. Prinesie vyššiu prehľadnosť vo výdavkoch a spravodlivejšie odmeny, zhodli sa Monika Beňová (Smer, frakcia socialistov), Miroslav Mikolášik (KDH, ľudovci) a Sergej Kozlík (ĽS-HZDS, nezávislí).

Pre mňa je Brusel a Štrasburg pracovným miestom tak isto ako je Národná rada SR v Bratislave pracovným miestom pre kolegov z Banskej Bystrice, Košíc a iných miest. Tak ako moje kolegyne a kolegovia z iných miest ako Bratislava dostávajú rovnakú mzdu, tak isto je celkom prirodzené, že aj ja a moji kolegovia zo Slovenska budú tu, v europarlamente dostávať rovnakú mzdu ako kolegovia z iných krajín, povedala Beňová.

Keď sa to zjednotí, bude to spravodlivejšie, prečo si niekto myslí, že poslanec v slovenskom parlamente niekde z Košíc alebo zo Záhoria by mali mať rozdielne platy. Myslím, že aj tu poslanci pracujú čestne a že máme mať rovnakú mzdu na celom území Európy, pridal sa Mikolášik.

Kozlík si tiež myslí, že europoslanci by mali mať jednotné platy. Keď rovnosť, tak vo všetkom, povedal TASR. Privítal by však skôr rovnosť v podmienkach na prácu, pretože v EP stále meškajú napríklad dôležité dokumenty preložené do jazykov nových členských krajín. 

Tým, ktorým sa plat 7000 eur môže zdať privysoký, Kozlík odkazuje, že o funkciu europoslanca sa môže uchádzať každý. Tých 7000 eur je v rámci bruselských podmienok na úrovni platu zamestnancov kategórie B. Druhá vec je, že je to volená funkcia a každý občan má právo uchádzať sa byť poslancom EP, povedal Kozlík.

Parlament dnes schválil štatút pomerom hlasov 409 ku 89, 92 poslancov sa hlasovania zdržalo. Teraz je ešte potrebný konečný súhlas Rady EÚ (členských štátov), ktorá sa na ňom s EP už predbežne dohodla a definitívne ho schváli na budúci týždeň. Nový štatút začne platiť od prvého dňa nového funkčného obdobia EP, ktorý vzíde z volieb v roku 2009.

debata chyba