Slovenskí vojaci odišli z Iraku

Takmer 100 slovenských vojakov zo ženijnej jednotky, ktorí pôsobili v Iraku v operácii Trvalá sloboda, opustili v stredu večer krajinu, informoval premiér Robert Fico. V Iraku zostanú jedenásti dôstojníci, ktorí sa budú podieľať na školení irackých bezpečnostných síl.

02.02.2007 14:20 , aktualizované: 15:04
Slovenskí vojaci Foto:
Misia vojakov slovenskej armády.
debata

„Kompletná ženijná odmínovacia jednotka opustila územie Iraku,“ vyhlásil Fico, ktorého strana Smer-SD stiahnutie vojakov sľubovala pred parlamentnými voľbami. Premiér v minulosti kritizoval americký zásah v Iraku a slovenskú účasť vo vojenskej operácii. Dodal, že v Iraku nie je demokracia a je tam „extrémna bezpečnostná situácia“.

Minister obrany František Kašický doplnil, že približne 100-členná jednotka by sa mala presunúť na Slovensko koncom februára. Stiahnutie vojakov bude stáť 32 miliónov korún.

Slovensko ponúklo irackej strane, že v krajine ponechá štyri odmínovacie zariadenia Božena. Uvažuje sa tiež o školení irackých síl na území Slovenska.

Slovenskí ženisti pôsobili v krajine od leta 2003, ich úlohou bola najmä likvidácia mín a nevybuchnutej munície, neskôr dostali mandát aj na výcvik irackých bezpečnostných síl. Slovensko v Iraku stratilo celkovo štyroch vojakov.

debata chyba