Nelúčil sa, lebo neodchádza, tvrdí kremľológ

Pred spormi, ktoré má ruský prezident so Západom, sa za rok nedá ujsť, tvrdí šéfanalytik moskovského centra politických štúdií. "Zdedí ich tak aj Putinov nástupca," povedal Alexej Makarkin pre Pravdu.

27.04.2007 10:51
Vladimír Putin Foto:
Vladimír Putin
debata

Putin predniesol svoju poslednú výročnú správu o stave krajiny, prečo v nej nezverejnil svoj politický závet?
Čo je to politický závet? Odkaz politika, ktorý odchádza do výslužby. Ako Dioklecián v Rímskej ríši, ktorý sa vzdá trónu, odchádza z politiky a ide sadiť kapustu. Putin sa nelúči, lebo z politiky nikam neodchádza. Má obrovské preferencie, je najpopulárnejší politik a najsilnejší politický hráč v Rusku. Len tak sa zdvihnúť a odísť? To nespraví.

A čo bude robiť, keď – ako teraz znova potvrdil – o rok už Rusko bude mať nového prezidenta?
Prevezme dve funkcie v mocenskom systéme, ktorý bude vytvorený po zvolení jeho nástupcu. Bude hlavným arbitrom a stratégom. Bude rozhodovať v rozličných konfliktoch medzi klanmi. Je totiž málo pravdepodobné, že jeho nástupca bude mať dostatočnú autoritu vo všetkých klanoch, aby urovnával ich spory. Druhou úlohou bude formulovanie strategických úloh. To v podstate vo svojej terajšej správe už spravil. Veď mnohé projekty naplánoval na desať i viac rokov.

Podľa akcentov a priorít v správe sa dá predvídať, aké bude Rusko po Putinovi?
Opravil by som: nie po Putinovi, ale po tom, keď odíde z Kremľa. Prezident chce predovšetkým zachovať režim, ktorý vytvoril. Ten o sebe tvrdí, že je demokratický, ale pritom krajne negatívne pristupuje k radikálnej opozícii, ktorú označuje za piatu kolónu Západu. Bude to režim s veľmi výraznou rolou štátu v ekonomike, lebo inak by sa nedali uskutočniť projekty, o ktorých Putin teraz hovoril. Bude to režim s aktívnou sociálnou politikou, ktorá však nezájde tak ďaleko, aby ohrozila protiinflačnú politiku. A bude to krajina, ktorá bude mať veľmi zložité vzťahy so Západom.

Myslíte si, že v poslednej Putinovej správe bolo viac protizápadných výpadov ako v predchádzajú­cich?
Bolo ich približne rovnako. Rozdiel je však v tom, že ak dosiaľ používal ostré slová, tak tentoraz spravil praktický krok. Pozastavenie plnenia Zmluvy o konvenčných silách v Európe vyvolá na Západe väčšie obavy ako tie najostrejšie slovné výpady.

Je to už predzvesť novej studenej vojny?
Do studenej vojny je ešte ďaleko. Studená vojna je vtedy, keď sa už strany nedokážu na ničom dohodnúť. Prejavilo by sa to napríklad odchodom Ruska z Rady Európy alebo jeho vystúpením z fóra Rusko – NATO. O také scenáre nemá záujem ani Rusko, ani Západ.

Putin však zjavne zanechá Rusko s citeľne chladnejšími vzťahmi so Západom, ako ho preberal.
To určite. Zrejme zvážil, že Rusko zašlo priďaleko v ústrety Západu. Po 11. septembri podporilo protiteroristickú vojnu, operáciu v Afganistane, súhlasilo s prítomnosťou USA v strednej Ázii, zmierilo sa s rozšírením NATO až do pobaltských republík. Na oplátku Moskva očakávala, že Západ sa nebude tak veľmi tlačiť do sfér, ktoré ona považuje za sféru svojich záujmov. To sa nestalo. Naopak, hovorí sa už o prijatí Gruzínska do NATO, protiraketový štít chcú Američania stavať v strednej Európe, silnie západná konkurencia v bývalom Sovietskom zväze. Pred týmito spormi sa za rok nedá ujsť, a tak ich zdedí aj Putinov nástupca.

debata chyba