V Hejciach odhalili obetiam pamätník

Obetiam minuloročnej havárie vojenského lietadla An-24 na mieste nešťastia v maďarskej obci Hejce odhalili pamätník. Na obete, medzi ktoré väčšinou patrili vojaci vracajúci sa z misie v Kosove, v Maďarsku spomínali stovky ľudí. Boli medzi nimi zástupcovia vlád oboch krajín aj príbuzní mŕtvych.

19.05.2007 19:20 , aktualizované: 20:45
V Hejciach odhalili obetiam pamätník Foto:
Predseda parlamentu Pavol Paška, minister obrany František Kašický, minister obrany Maďarska Imre Szekeres, starosta obce Hejce Gejza Rohály a autor pomníka Ladislav Szabo odhaľujú Memoriál obetiam leteckého nešťastia vojenského špeciálu An-24.
debata

„Nikdy nesmieme zabudnúť na tých, ktorí položili životy za nás všetkých,“ povedal po odhalení pamätníka minister obrany František Kašický. „Pamätáme sa na to preto, lebo spolu slúžime v Kosove, v lietadle mohli byť aj naši vojaci,“ dodal Kašického maďarský rezortný kolega Imre Szekeres. Maďarsko po tragédii vyhlásilo slovenských vojakov za čestných vojakov svojej armády, obec Hejce za svojich čestných obyvateľov.

Základom pamätníka je socha alegorickej padajúcej postavy na žulovom podstavci. Tú obklopujú odliatky štyroch zlomených a obhorených stromov priamo z miesta nešťastia. Na zemi je jedenásť žulových tabúľ, na ktorých sú mená vojakov.

„Žulové tabule pochádzajú z Vysokých Tatier, symbolicky sú tak vojaci spojení s rodnou zemou,“ povedal autor sochy Ladislav Sabo. Sabo počas prípravy pamätníka postave odstránil krídla, proti symbolu padajúceho anjela protestovali totiž predstavitelia katolíckej cirkvi v Maďarsku.

Tragédia v Hejciach bola najväčším leteckým nešťastím v modernej histórii Slovenska. Podľa vyšetrovateľov bolo príčinou havárie s najväčšou pravdepodobnosťou zlyhanie posádky.

Na vrchu Borsó, kde sa tragédia stala, odhalili ešte v minulom roku menší pomník. Odhalenie veľkého pamätníka sa však dlhší čas odkladalo. Náklady na pamätník v obci Hejce dosiahli päť miliónov korún.

debata chyba