Americkí vedci klamú vo výskumoch

V USA sa vo vedeckých výskumoch podvádza a manipuluje s údajmi viac, ako vedecká obec doteraz priznala. Vyplýva to z amerického prieskumu, o ktorom informuje časopis Nature.

18.06.2008 11:31
Veda, výskum, vedec Foto:
Ilustračné foto.
debata

Deväť percent z 2212 opýtaných vedeckých pracovníkov zo 605 rôznych pracovísk spadajúcich pod Národný ústav zdravia (NIH) priznalo, že v uplynulých troch rokoch zaznamenali podvody vo vedeckom projekte. Ide o 201 prípadov. V percentuálnom vyjadrení sa do nečistých praktík každoročne zapoja tri percentá vedcov.

Autori článku z výskumného úradu pre bezúhonnosť (ORI) prepočítali získaný výsledok na celú vedeckú obec, ktorú podporuje americké ministerstvo zdravotníctva, a dospeli k záveru, že sa každoročne v zdravotníckych výskumoch objaví 2325 nepresností alebo falošných údajov. Na tisíc z nich sa pritom vôbec nepríde. V 36 percentách prípadov ide o podvrhy, v 60 percentách o falšovanie údajov a výsledkov a tiež o podvodné získanie finančných dotácií na vedeckú prácu, tvrdia autori.

Štúdia tiež poukazuje na to, že ORI dostane každoročne podnet na preverenie len 24 podozrivých výskumov finančne viazaných na NIH. Autori si preto myslia, že sa musia znásobiť prostriedky, ktoré zabránia podvodom v zdravotníckom výskume. Aj preto má byť vyhlásená nulová tolerancia voči takémuto správaniu. Na druhej strane je potrebné lepšie chrániť tých, ktorí naň upozornia. Vedúci výskumu by tiež podľa nich mali viesť svojich podriadených k čestnosti.

debata chyba