Abcházsko požiada o uznanie, Rusi prikývnu

Gruzínsky separatistický región Abcházsko sa v stredu chystá oficiálne požiadať Rusko o jeho uznanie ako nezávislej krajiny, povedal pre tlačovú agentúru AFP podpredseda abcházskeho parlamentu Vjačeslav Cugba. "Ľud Abcházska plánuje požiadať vedenie Ruska o uznanie Abcházska," vyhlásil Cugba.

20.08.2008 09:25 , aktualizované: 10:45
Dmitrij Medvedev Foto:
debata

Lídri separatistických gruzínskych regiónov Južné Osetsko a Abcházsko po stretnutí s ruským prezidentom Dmitrijom Medvedevom minulý týždeň prisľúbili presadenie nezávislosti od Gruzínska. „Dosiahneme nezávislosť v súlade so zásadami medzinárodného práva,“ uviedol vtedy na tlačovej konferencii v Moskve juhoosetský líder Eduard Kokojty po boku s abcházskym lídrom Sergejom Bagapšom. „Cieľ (získanie nezávislosti) bol určený a my sa k nemu spoločne dostaneme,“ povedal Bagapš. Ruský prezident Dmitrij Medvedev po stretnutí s lídrami separatistických regiónov uviedol, že Rusko podporí akékoľvek rozhodnutia Abcházska a Južného Osetska o ich budúcom statuse.

Rusi na žiadosť o uznanie prikývnu

Predseda Rady federácie, hornej komory ruského parlamentu, v stredu vyhlásil, že zákonodarcovia sú pripravení uznať nezávislosť separatistických gruzínskych regiónov Abcházska a Južného Osetska. informovala o tom ruská agentúra Interfax.

„Rada federácie je pripravená uznať štatút nezávislosti Južného Osetska a Abcházska za podmienky, že to je skutočne to, čo si občania týchto republík prajú a samozrejme, ak s tým bude súhlasiť i ruský prezident,“ oznámil Sergej Mironov, ktorý tým reagoval na informáciu, že abcházski separatisti sa v stredu chystajú oficiálne požiadať Rusko o ich uznanie ako nezávislej krajiny. Signály o týchto snahách sa objavili už minulý týždeň, keď sa lídri separatistických gruzínskych regiónov Južné Osetsko a Abcházsko stretli s ruským prezidentom Dmitrijom Medvedevom. Ten po stretnutí uviedol, že Rusko podporí akékoľvek rozhodnutia Abcházska a Južného Osetska o ich budúcom štatúte.

Zranená Gruzínka prosí o pomoc po útoku ruských...
Gruzínka plače nad mŕtvou priateľkou po útoku...
+62Gruzínsky vojak v tanku v meste Gori.
Externé odkazy
debata chyba