Poľsko: Kde ľahko prísť k titulu? Na Slovensku

Poľskí vysokoškolskí pedagógovia našli cestu, ako jednoduchšie získať titul. Stačí obhájiť habilitačnú prácu na Slovensku, kde sú požiadavky omnoho nižšie ako na univerzitách v Poľsku. Procedúra je síce legálna, ale mnoho poľských profesorov je pobúrených. Takýto postup považujú za neetický a neprístojný, znižuje to podľa nich prestíž vysokých škôl.

03.09.2008 15:14
Šanony, kancelária, škola Foto:
Ilustračné foto
debata

O cestách za ziskom titulu habilitovaný doktor informoval poľský Dziennik (v slovenských podmienkach po ukončení habilitačného konania získa dotyčný titul docent). Na slovenských vysokých školách za posledné dva roky získalo titul habilitovaného doktora už 32 Poliakov. Na Slovensko podľa denníka jazdia ľudia nielen z neveľkých poľských vysokých škôl, ale aj zo známych univerzít. Napríklad na Zelenohorskej univerzite pracuje mnoho osôb, ktoré si diplom priviezli z cudziny. Štátna akreditačná komisia neoficiálne odporučila univerzite, aby obmedzila množenie zahraničných diplomov, pretože to znižuje jej prestíž.

Prejsť habilitačným konaním na niektorých slovenských školách je podľa poľského denníka nezvyčajné ľahké. Po uhradení príslušného poplatku stačí poslať habilitačnú prácu a splniť ďalšie požiadavky, ako je počet citácií a článkov v odborných časopisoch. V Poľsku proces trvá väčšinou viac ako desať rokov, na Slovensku pár rokov.

Práca navyše nemusí byť napísaná v slovenčine. „Ak členovia komisie nerozumejú, časť práce sa prekladá napríklad do angličtiny,“ povedal denníku prodekan z univerzity v Ružomberku Jozef Jurina.

Ľudia vraj na Slovensko miera za titulom z niekoľkých dôvodov. Jedným z nich sú materiálne záležitosti. Habilitovaný doktor má totiž o sto percent vyššiu mzdu.

Poľskí akademici považujú záležitosť za škandál. Záujem o osoby, ktoré takto získali titul, však v Poľsku je. A to preto, že doktorov a profesorov je v krajine nedostatok a bez nich nemôže napríklad vysoká škola otvoriť nový študijný odbor. „Sme znepokojení tým, že časť osôb prechádza bleskurýchle habilitačným i doktorandským konaním na Slovensku. Preto sme sa obrátili na Slovensko s prosbou o pomoc, aby kontrolovala takéto prípady,“ uviedla Gražyna Prawelská-Skrzypková z ministerstva vedy a vysokého školstva.

Na jeseň bude vytvorená poľsko-slovenská skupina, ktorá preskúma spôsob realizovania medzinárodnej zmluvy, na základe ktorej sú vzájomne uznávané vedecké tituly.

debata chyba