Vrah, ktorý zabil desať školákov, zomrel

Ozbrojený Matti Juhani Saari, ktorý v škole vo fínskom meste Kauhajoki zabil desať ľudí a pokúsil o samovraždu, zomrel. Podľahol zraneniam, ktoré si sám spôsobil. Strelec bol deň pred masakrou v rukách polície. Ministerka vnútra Anne Holmlundová priznala, že ho v pondelok vypočúvali po tom, ako na internete našli videá, na ktorých strieľa na terč.

23.09.2008 12:36 , aktualizované: 16:40
Matti Juhani Saari. Foto:
debata

Nič viac však proti nemu neurobili, dokonca mu ani neodobrali povolenie na nosenie zbrane. Útočník na druhý deň vraždil. Riaditeľ školy Tapio Varmola agentúre AFP potvrdil, že útočníkom bol Matti Juhani Saari.

„Polícia mi oznámila, že podozrivý strelec je Matti Juhani Saari. Je u nás v druhom ročníku a študuje kulinárske umenie,“ povedal Varmola.

Saariho vyčíňanie v Kauhajoki, ktoré je od hlavného mesta Helsinki vzdialené približne 360 kilometrov, sa začalo okolo 11.00 miestneho času (10.00 SELČ) a trvalo približne hodinu a pol. Podľa svedkov vytvoril chaos a paniku.

 „Počul som zvuky výstrelov a hlasy hysterických dievčat. Potom do mojej miestnosti prišli dve dievčatá a povedali mi, že tam strieľa nejaký zvláštny muž. Išiel som sa na to pozrieť a videl som muža, ktorý nechal na chodbe veľkú čiernu tašku, vošiel do triedy a zavrel za sebou dvere,“ popísal situáciu údržbár Jukka Forsberg.

„Pozrel som sa cez okno a hneď na mňa vystrelil. Potom som vytočil núdzové číslo. Vďaka Bohu, že ma netrafil. Strieľal na mňa, keď som mu utekal, bežal som doslova o život,“ pokračoval. O desivých scénach hovoril aj riaditeľ školy. „Ľudia utekali z budovy dvoma smermi. Keď som vyšiel zo svojej kancelárie, nepočul som nič, len výkriky,“ uviedol Varmola.

Na niektorých miestach budovy sa spustil požiar, šéf zasahujúcich hasičov však uviedol, že plamene dostali pod kontrolu. Dym aj napriek tomu komplikoval policajtom vyšetrovanie a hľadanie dôkazov. Príslušníci bezpečnostných zložiek v neprestrieľných vestách aj po evakuácii približne 200 študentov strážili okolie školy. Podľa miestnych médií mohol mať Saari, ktorý do školy vošiel v tmavej maske, so sebou počas útoku aj výbušniny.

Fínske médiá informovali, že na YouTube sa objavili videá muža strieľajúceho z pištole, ktoré by mohli súvisieť s utorňajšou streľbou. Behom pár minút zo stránky videá stiahli.

Na jednom z nich mal na sebe koženú bundu a v rýchlom slede vypálil niekoľko striel. Video sa na internet dostalo päť dní pred streľbou, jeho autor ako miesto natáčania uviedol práve Kauhajoki. Pri videu sa objavil odkaz: „Celý život je vojnou a celý život je bolesťou. A ty bude bojovať sám vo svojej osobnej vojne.“ Osoba, ktorá videoklip odoslala, sa opísala ako 22-ročný muž menom Mr. Saari. Okrem toho dal v posledných troch týždňoch na YouTube aj ďalšie klipy, na ktorých strieľal z ručnej zbrane. Medzi jeho obľúbenými videoklipmi sa objavili videá z masakry na americkej škole Columbine z roku 1999. Polícia zatiaľ nepotvrdila, či tieto videá súvisia s utorňajšou streľbou.

V novembri minulého roku sa vo Fínsku odohral podobný incident, keď na škole v Tuusale zabil strelec ôsmich ľudí. Pravidlá vlastníctva zbrane pritom vo Fínsku patria medzi najprísnejšie na svete.

Najhoršie masakry na školách vo svete

1. august 1966 – Študent Charles Whitman postrieľal na univerzite v texaskom Austine 14 ľudí, kým ho zneškodnil policajný strelec. Noc predtým zabil mladík svojich rodičov.

6. december 1989 – Na univerzite v kanadskom Montreale postrieľa 25-ročný nepriateľ žien Marc Lepine 14 študentiek. Potom sa sám zabil.

13. marec 1996 – V škole v škótskom Dunblane zastrelil 43-ročný Thomas Hamilton 16 detí vo veku od piatich do šiestich rokov a ich učiteľku. Po čine spáchal samovraždu.

20. apríl 1999 – Dvaja 18-roční mladíci postrieľali na strednej škole Columbine na denverskom predmestí Littleton 12 študentov a profesora, 23 ďalších zranili. Útočníci potom spáchali samovraždu.

8. jún 2001 – Osem japonských školákov ubodal a 13 zranil duševne narušený Mamoru Takuma v škole v obci Ikeda na predmestí Osaky. Pobodal tiež dvoch učiteľov.

26. apríl 2002 – Na gymnáziu v Erfurte zabil 19-ročný bývalý žiak školy Robert Steinhäuser 16 ľudí a potom seba. V amoku postrieľal pištoľou 13 dospelých pracovníkov školy, prevažne učiteľov, tiež dvoch školákov a jedného policajta.

26. november 2004 – Muž ozbrojený nožom v strednej Číne v meste Žu-čou ubodal osem stredoškolákov a štyroch ďalších zranil.

21. marec 2005 – Desať ľudí zomrelo v indiánskej rezervácii Red Lake v americkom štáte Minnesota. Šestnásťročný študent miestnej strednej školy Jeff Weise zabil doma svojich prarodičov a v areáli školy následne zastrelil päť spolužiakov, strážcu, učiteľku a seba.

16. august 2007 – Pri streľbe na Virginskom polytechnickom inštitúte a štátnej univerzite prišlo o život 32 ľudí. Vraždil 23-ročný študent z Južnej Kórei Čo Sung.hu, ktorý nakoniec sám spáchal samovraždu. Strelec, ktorý bol posadnutý násilím, mal v minulosti problémy s univerzitnou políciou a bol liečený na psychiatrickej klinike. Táto udalosť je najhorším masakrom v školách na svete.

7. november 2007 – Osemnásťročný študent Pekka-Eric Auvinen zastrelil osem ľudí a potom sám seba na strednej škole v juhofínskej Tuusule. Strelec na internetových stránkach Youtube na svoj pripravovaný čin vopred upozornil.

23. september 2008 – Ozbrojený útočník v škole vo fínskom meste Kauhajoki na juhozápade krajiny údajne zabil niekoľko študentov a nakoniec sa sám zastrelil. Podľa iných zdrojov bol odzbrojený a zatknutý.

debata chyba