Merkelová: Vstup Ukrajiny a Gruzínska do NATO má čas

Na uzavretie Akčného plánu členstva v NATO s Gruzínskom a Ukrajinou je podľa nemeckej kancelárky Angely Merkelovej ešte príliš skoro. Decembrová ministerská schôdzka NATO sa bude zaoberať len "počiatočným zhodnotením pokroku" týchto dvoch krajín na ceste k akčnému plánu, povedala Merkelová vo štvrtok po stretnutí s ruským prezidentom Dmitrijom Medvedevom v Petrohrade.

02.10.2008 20:09
Merkelová Foto:
Angela Merkelová
debata

„Podpora čo najskoršieho vstupu (do NATO) nie je nemeckým postojom,“ vyhlásila s tým, že čiste len záujem o vstup do aliancie nie je jediným kritériom pre členstvo. Rusko sa ostro stavia proti členstvu bývalých sovietskych republík v Severoatlantickej aliancii.

Merkelová sa tiež vyjadrila ku konfliktu medzi Gruzínskom a Ruskom, ktoré uznalo nezávislosť dvoch gruzínskych regiónov Abcházsko a Južné Osetsko. Územná celistvosť Gruzínska však nie je podľa Merkelovej témou na diskusiu. „Veríme tomu, že gruzínska teritoriálna integrita nie je otvorenou témou na diskusiu,“ uviedla.

Gruzínsko sa dostalo do centra záujmu v auguste, keď sa rozhodlo obnoviť kontrolu nad separatistickým regiónom Južné Osetsko. Rusko zareagovalo vojenským vpádom, konflikt sa skončil po piatich dňoch dohodou o prímerí.

debata chyba