Pri havárii Boeingu sa zranilo 38 ľudí, dvaja sú v kritickom stave

Dopravné lietadlo Boeing 737 zišlo na medzinárodnom letisku v americkom Denveri z doteraz nezistených príčin zišlo z dráhy a začalo horieť. Záchranárom sa podarilo všetkých 107 cestujúcich na palube a päť členov posádky zo stroja evakuovať. Pri nehode bolo zranených 38 ľudí, dvaja sú v kritickom stave.

21.12.2008 09:07 , aktualizované: 17:31
V Denveri zišlo z dráhy lietadlo Foto:
Záchranári na pristávacej dráhe poskytujú pomoc pasažierom lietadla, ktoré pri štarte zišlo z dráhy a začalo horieť.
debata

V lietadle vypukol oheň, ktorý však záchranári pomerne rýchlo uhasili, uviedol hovorca letiska v coloradskom Denveri Jeff Green. Zhorela však celá pravá časť lietadla, plastické časti na strope sa roztavili a kvapkali na sedadlá. Príčinu požiaru zatiaľ ešte vyšetrovatelia neobjasnili.
Let 1404 spoločnosti Continental Airlines mal namierené do texaského Houstonu. Počasie v Denveri bolo síce chladné, ale v okamihu nehody nebol na ploche letiska sneh a rozjazdová dráha bola suchá.

Všetkých 38 zranených cestujúcich previezli do nemocnice. Najčastejšími zraneniami sú zlomeniny, podliatiny a škrabance. Zranenia u dvoch cestujúcich sú však kritické.

Obhorené havarované lietadlo, ktoré pri štarte... Foto: ČTK/AP
Zhorené lietadlo Obhorené havarované lietadlo, ktoré pri štarte zišlo z dráhy a začalo zo zatiaľ neznámych príčin horieť.

Hasiči na mieste popisovali scénu ako zo surrealistického filmu. „Bolo to ako vo filme, ľudia sa vynárali z dymu a vystupovali hore,“ cituje hasiča agentúra AP. „Keď sa lietadlo zastavilo, začalo to poriadne horieť a myslím si, že som cítil horúčavu aj cez okná,“ povedal Mike Wilson z Denveru, ktorý popisoval chaotické opúšťanie havarovaného lietadla. „Snažil som sa dostať čo najrýchlejšie k dverám. Bál som sa, že by od požiaru mohlo explodovať pravé krídlo,“ dodal.

Dvadsaťjedenročná študentka Emily Pellegriniová z Coloradskej univerzity bola na ceste k rodičom. V zmätku nechala v havarovanom lietadle mobilný telefón i osobné veci. „Po nehode začalo horieť a ja som sa s ostatnými snažila hlavne dostať čo najrýchlejšie von,“ povedala.
Po nehode lietadla bola uzatvorená západná časť letiskovej plochy, čo malo za následok oneskorenie niektorých letov až o 40 minút.

debata chyba