Hejce. Meno Martin Farkaš tu pozná každý

Smerové tabuľky k pamätníku havárie vojenského lietadla An-24 sú v maďarských Hejciach aj po slovensky. Pri pomníku ležia kvety a vence. Malá dedinka sa v piatok pripravovala na pondelok. Pripomenie si tretie výročie tragédie.

17.01.2009 18:00
Martin Farkaš Foto:
Martin Farkaš s manželkou Michaelou na prvej tlačovej konferencii po leteckej tragédii.
debata

Ľudia čakajú príchod politikov, vojakov a príbuzných 42 obetí leteckého nešťastia. „Pätnásť ľudí pracuje na prípravách. Každý vie, čo má robiť. Podľa mojich informácií prídu slovenskí vojaci už o šiestej ráno. Na vrchole kopca Borsó postavia stany, kde sa budú môcť uchýliť hlavne príbuzní obetí. Už máme nejaké skúsenosti z predchádzajúcich dvoch rokov,“ povedal šéf organizačného výboru a miestny poslanec v Hejciach Mihály Kurimány.

Havária už nie je tak v povedomí dedinčanov ako pred tromi rokmi. „Ale v obci stále na to príde reč. Či v krčme, alebo v kostole. Stále si pripomíname osudové okamihy toho večera. Vtedy aj teraz sme mysleli na obete, hoci sme ich nepoznali. Škoda vyhasnutých životov, ale to sa už vrátiť nedá,“ mávol rukou Miklós Ivancso. Podľa neho stačilo, aby vojenský Antonov letel možno o sto metrov vyššie a nič sa nemuselo stať. Aj preto si miestni stále nevedia tragédiu vysvetliť. „Už hodinu po havárii tu boli slovenskí vojaci a rozbehla sa záchranná akcia. Neviem, či sme tu v dedine mali taký ruch ako vtedy,“ zaspomínal Ivancso.

Podľa neho tam často chodia príbuzní obetí i Slováci, ktorí si chcú pripomenúť pamiatku vojakov. „V dedine máme jeden pomník, druhý je hore na kopci. Vždy sa tam niekto z miestnych ide pozrieť, či je všetko v poriadku. Odtiaľ je to ešte sedem kilometrov, navyše do kopca,“ dodal Ivancso. O postavení pamätníka priamo v dedine Hejce rozhodlo obecné zastupiteľstvo na mimoriadnom zasadnutí už deň po havárii.

Veľmi živé spomienky na osudnú noc má stále Zoltán Seman. „Spolu so starostom Gézom Rohálym sme boli na vrchole kopca Borsó ako prví. Neváhali sme, vzali sme baterku, nejaké vybavenie a vybehli terénnym autom hore. Na miesto havárie bol hrozný pohľad, všade boli trosky, bolo vidno aj znetvorené mŕtve telá. O tom sa mi ani nechce hovoriť. O to viac mi je ľúto príbuzných obetí,“ hovorí teraz so smútkom v hlase. „Pred haváriou bolo počuť nízko letiace lietadlo a potom náraz. Tušili sme, čo sa asi mohlo stať, preto sme sa snažili rýchlo reagovať. Hore sme našli živého slovenského vojaka Martina Farkaša. To meno tu doteraz asi každý pozná. Snažili sme sa s ním komunikovať a keď prišli záchranári, zavolali sme ich k nemu. Báli sme sa s ním nejako hýbať, lebo sme nevedeli, či nemá poškodenú chrbticu. Pamätám si, že mal doškriabanú tvár,“ dodal Seman.

V noci 19. januára 2006 sa na vrchole kopca Borsó, ktorý sa vypína hneď nad obcou Hejce, zrútilo slovenské vojenské lietadlo An-24. Viezlo slovenských vojakov, ktorí sa vracali z misie v Kosove. Na mieste zahynulo 42 z nich, prežil len jediný. Martin Farkaš.

debata chyba