Izrael použil zakázanú muníciu, bielym fosforom pálil Palestínčanov

Sabbá abú Halímová má veľmi hlboké popáleniny na rukách a nohách. Lekári ktorí sa o ňu starajú v nemocnici v Gaze tvrdia, že tieto zranenia boli spôsobené bielym fosforom, ktorý údajne použila izraelská armáda, napísala agentúra Reuters.

27.01.2009 10:52
Gaza výbuch Foto:
V pozadí vidieť oblak dymu obsahujúci biely fosfor použitý Izraelom v severnom pásme Gazy.
debata

„Akonáhle sa k tomu dostane vzduch, začína to horieť a dymiť,“ vysvetľuje chirurg Subhí Skaik. Nemocnica má takisto fotografie popálenín, ktoré boli urobené krátko po príjazde pacientky a po prvých neúspešných pokusoch o liečbu. Vtedy sa lekárom nepodarilo zabrániť chemikálii, aby prepaľovala ďalej svaly.

Lekári v Šife uvádzajú, že počas trojtýždňovej operácie izraelskej armády v pásme Gazy, mali desať prípadov ťažkých popálenín fosforom.

„Niektorí títo ľudia boli prevezení do nemocníc v Egypte alebo v Saudskej Arábii. Vlastne ani nevieme, kde sú teraz,“ dodává Skaik.

Izraelský denník Haarec informoval, že izraelská armáda vyšetruje údajné používanie fosforovej munície. Vyšetrovanie sa sústreďuje na incident, pri ktorom bolo použitých 20 granátov v husto osídlenej oblasti.

Denník napísal, že k incidentu došlo v oblasti Bajt Lahíja. Tu bola popálená abú Halímová pri útoku, kedy zahynul jej manžel aj syn. „Bol to ako pád jasnej hviezdy, silné biele svetlo,“ hovorí štyridsaťpäťroč­ná žena.

Fosforová munícia exploduje vysoko vo vzduchu a jej úlohou nie je zabíjať. Používa ju delostrelectvo, aby vytvorila dymovú clonu pre pechotu alebo aby označila cieľ pre bombardovanie.

„Keď bola táto žena prijatá, jej poranenia boli obviazané, uzavreté. Keď sme odstránili obväzy, začalo sa z nich dymiť. Bolo cítiť chemickú látku,“ popisuje prípad plastický chirurg Džalál Abdalláh.

„Nebol to zápach typický pre horiaci plameň. Bolo tam cítiť niečo ako spálené mäso. Spočiatku sme nevedeli, čo to je. Nakoniec sme museli horiace mäso chirurgicky odstrániť,“ uvádza Abdalláh.

Dokonca aj po takomto ošetrení niekoľko pacientov zomrelo, pretoža ďalej krvácali. „Nevieme prečo,“ dodáva chirurg. Skaik prehlasuje, že je „klinicky dokázané“, že popáleniny boli spôsobené fosforom. „Potrebujeme však ešte laboratórne testy, aby naše závery mohli byť objektívne,“ zdôrazňuje.

Podľa izraelského denníka Haarec vystrelila izraelská armáda behom svojich operácii celkom asi 200 kusov munície obsahujúcej biely fosfor. Denník napísal, že 180 kusov munície bolo zameraných na bojovníkov, ktorí odpalovali rakety na Izrael zo sadov a polí.

Niekoľko pozostatkov tejto munície ukázal agentúre Reuters Palestínec, ktorý vynášal svoj majetok z trosiek svojho domu v Džabáliji, ktorá bola izraelskými vojakmi úplne zničená. Povedal tiež, že ohnivá substancia padala z oblohy ako hviezda a horela dokonca aj vtedy, keď sa ponorila do vody.

Izrael bránil zahraničným spravodajcom v prístupe do Gazy. Spravodajci však vypovedali, že z vhodných miest na hraniciach s Gazou bolo vidieť denne zápalné bomby asi tristo alebo štyristo metrov nad mestom. Bomby explodovali vo veľkom oblaku bieleho dymu a nad rozsiahlou oblasťou sa z nich šírili jasne horiace iskry.

Medzinárodné právo zakazuje používanie bieleho fosforu proti vojenským cieľom tam, kde jsú civilisti.

Denník Haarec napísal, že oddiel záložných výsadkárov vystrelil asi 20 kusov munície s bielym fosforom do obývanej štvrte. Organizácia Amnesty International obvinila Izrael z vojnových zločinov práve preto, že údajne používal túto výzbroj v husto osídlených oblastiach.

debata chyba