Zeman: Neprijmime do NATO Saakašviliho či zlodejov plynu

Bývalý český premiér Miloš Zeman sa po dlhom čase opäť prihlásil o slovo. Na konferencii venovanej 10. výročiu členstva Českej republiky v Severoatlantickej aliancii (NATO) sa tvrdo pustil do Gruzínska a Ukrajiny. Reagoval tak na zámery európskych a svetových lídrov prijať obe krajiny do štruktúr NATO. Zeman vo štvrtok demonštroval svoj nesúhlas s týmito krokmi a podľa neho by aliancia mala skôr uvažovať o prijatí Izraela.

13.03.2009 10:51
debata

„Chceme mať v NATO krajinu, ktorej prezident má za politické vzory Stalina a Beriju a ktorého kritizujú za potlačovanie opozície a slobodných médií?“ spýtal sa obecenstva a účastníkov konferencie bývalý expremiér Česka narážajúc na gruzínskeho prezidenta Michaila Saakašviliho. Ako upresnil, svoje vyhlásenia opiera o vyjadrenia Saakašviliho manželky Sandry. Tá pre britský denník The Guardian povedala, že jej manžel chce nasledovať dlhú tradíciu silných gruzínskych vodcov, akými boli Stalin či Berija.

Zeman sa rovnako tvrdými slovami pustil i do Ukrajiny. Označil ju za „štát, kde dve alebo tri bandy bojujú o výnosy z poplatkov“ za tranzit zemného plynu a kde sa nedodržiavajú elementárne dohody. „Poslúžili by aliancii takíto členovia? Prosím, porozmýšľajte o tom,“ vyhlásil český expremiér, ktorý v tejto súvislosti označil za vhodného kandidáta na členstvo v aliancii Izrael.
 
„Je to krajina, ktorú by som v NATO veľmi rád privítal. Je plne demokratická, nevzýva Stalina a Beriju, nekradne zemný plyn a desiatky rokov bojuje proti teroristom,“ zhodnotil Zeman. Keď vicepremiér českej vlády Alexander Vondra kontroval otázkou, či židovský štát vôbec má záujem o členstvo v aliancii, Zeman odpovedal: „Rozprával som sa o tom Ehudom Olmertom a povedal mi, že záujem by mal, ale má strach z odmietnutia a straty prestíže.“ Podľa bývalého predsedu českého vládneho kabinetu a ČSSD by bolo odmietnutie Jeruzalema „zbabelé“. Informoval o tom český spravodajský portál iDNES.cz.

debata chyba