Budapešť tlačí konflikt do Bruselu, ten sa ním zatiaľ zaoberať nechce

Európska únia zatiaľ nevidí dôvod, aby sa zaoberala diplomatickým sporom medzi Slovenskom a Maďarskom. Hovorca švédskeho predsedníctva EÚ odmietol odpovedať na otázku, či Slovensko neporušilo pravidlá únie, keď na svoje územie odmietlo v piatok vpustiť maďarského prezidenta Lászlóa Sóloyma. Na svoje stránke to v pondelok uviedol server derStandard.at.

24.08.2009 13:44
EP, európsky parlament Foto:
Slovensko-maďarský konflikt na európsku pôdu nevstúpi.
debata

Maďarský minister zahraničia Péter Balázs si naopak myslí, že EÚ by sa touto záležitosťou zaoberať mala. Ako povedal v pondelok pre TV stanicu Náp Kelte, EÚ nemá žiaden mechanizmus, ktorý by nedovolil jej členskému štátu zabrániť voľnému prechodu hraníc občanovi iného štátu únie. Práve týmto by sa mal podľa neho zaoberať Európsky parlament, aby sa podobná situácia nemohla v budúcnosti zopakovať.

Balázs napríklad považuje za „nepredstaviteľné“, že by Francúzsko zabránilo nemeckému prezidentovi vo vstupe na jeho územie. „Takéto incidenty by sa v EÚ nemali stávať,“ vyhlásil minister, ktorý podľa vlastných slov už o celej záležitosti informoval svojich európskych kolegov ako aj Európsku komisiu.

Maďarský prezident László Sólyom sa mal v piatok zúčastniť na odhaľovaní sochy sv. Štefana v Komárne, nakoniec prešiel len k hranici na moste spájajúcom nad Dunajom obe krajiny. Prezident, ktorý hranicu neprekročil, novinárom povedal, že podľa diplomatickej nóty zo slovenského ministerstva zahraničných vecí bola jeho účasť na slávnosti bezpečnostným rizikom.

Ministerstvo zahraničných vecí SR v piatok prostredníctvom diplomatickej nóty odoprelo maďarskému prezidentovi Lászlóovi Sólyomovi vstup na územie Slovenska. Podľa slovenského premiéra Roberta Fica cieľom jeho súkromnej návštevy Komárna bolo vyprovokovať konflikt.

debata chyba