Severná Kórea zavrhla komunizmus, posilnila Kima

Z komunistickej diktatúry zostala diktatúra vojenská. Severná Kórea zo svojej ústavy odstránila všetky zmienky o komunizme a nahradila ich posilnením úlohy "drahého vodcu" Kim Čong-ila. Ešte väčšiu rolu bude na severe Kórejského polostrova hrať armáda.

29.09.2009 08:54
Kim Čong-il Foto:
Vodca KĽDR Kim Čong-il.
debata

„Predseda je najvyšším generálom všetkých ozbrojených síl a riadi celú krajinu,“ píše sa v ústave, ktorú v Pchjongjangu prijali v apríli. Jej obsah sa však za hranice izolovaného štátu dostal až včera. Šesťdesiatsedem­ročný Kim Čong-il, ktorý aj doteraz mal v rukách sústredenú všetku moc, je podľa novej ústavy už aj oficiálne „najvyšším vodcom“.

Podľa predchádzajúcej ústavy mal len „dohliadať na štátne záležitosti“. Teraz v nich má Kim oficiálne hlavné slovo, vymenúva a odvoláva predstaviteľov armádneho vedenia a jeho súhlasom sú podmienené všetky zmluvy.

O Kimovom osude a možnom nástupcovi sa veľa špekulovalo – podľa zvestí utrpel severokórejský vodca mozgovú mŕtvicu a bol na pokraji smrti. Séria skúšok rakiet, jadrových testov i nová ústava v prvej polovici tohto roka tak zrejme mali upevniť jeho moc v krajine a zjednodušiť mu pozíciu pri odovzdávaní žezla jednému z jeho synov.

Z ústavy zmizli i všetky zmienky o komunizme, ktorý ako štátnu ideológiu zaviedol zakladateľ režimu, Kimov otec a „večný prezident KĽDR“, Kim Ir-sen. Nahrádza ho nová ideológia, podľa ktorej je v krajine prvoradá armáda a jej potreby musia byť riešené ako prvé, spoločne s myšlienkou sebestačnosti národa.

„V komunizme je jednotriedna spoločnosť, v ktorej niet vykorisťujúcej a vykorisťovanej triedy. Takýto systém je však ťažké vytvoriť, kým bude pretrvávať americký imperializmus,“ citovala zdôvodnenie zmien od nemenovaného severokórejského predstaviteľa agentúra AFP. V ústave sa po prvý raz objavujú aj zmienky o ľudských právach.

debata chyba