Antarktída po viac ako 100 rokoch vydala 'dar z neba'. Whisky a brandy

Po viac ako sto rokoch sa spod antarktického ľadu podarilo vytiahnuť päť debien s whisky a brandy, ktoré patrili britskému polárnemu bádateľovi sirovi Ernestovi Shackletonovi, uviedli prieskumníci. Fľaše s alkoholom objavili v roku 2006 výskumníci z Nového Zélandu pod podlahou chatrče, ktorú si Shackleton postavil.

05.02.2010 15:48
alkohol, whisky Foto:
Ilustračné foto
debata

„Na naše prekvapenie sme našli päť prepraviek, tri boli označené ako whisky a dve ako brandy,“ uviedol Al Fastier z organizácie New Zealand Antarctic Heritage Trust, ktorý sa pôvodne domnieval, že sa v ľade nachádzajú iba dve debny.

Niektoré z prepraviek pukli a vnútri sa vytvoril ľad, takže pri vyberaní ich obsahu budú musieť postupovať s veľkou precíznosťou. Podľa Fastiera však prepravky obsahujú nedotknutý alkohol, keďže tekutinu je pri prenášaní prepraviek počuť. Aj vôňa whisky v okolitom snehu naznačovala, že vnútri sa nachádzajú fľaše plné alkoholu, hoci jedna alebo viac ich môže byť rozbitých.

Richard Paterson zo spoločnosti Whyte & Mackay, ktorá whisky pre Shackletona dodala, sa vyjadril, že objav je „darom z neba“ pre všetkých milovníkov whisky. „Ak sa obsah podarí overiť, bezpečne odobrať a analyzovať, z pôvodnej zmesi by sa mohla vyrobiť kópia,“ dodal. „Takýmto spôsobom sa môžu otvoriť dvere do histórie, keďže pôvodná receptúra už viac neexistuje,“ uzavrel.

debata chyba