Po zemetrasení prišli lupiči

Vychádzať v noci z domu mali Čiľania naposledy zakázané za diktátora Pinocheta. Rekordne silné zemetrasenie im v tom minulý režim pripomenulo. Vláda týmto nariadením musela reagovať na vlnu lúpeží, ktoré postihli juhoamerickú krajinu, spamätávajúcu sa zo zničujúcich otrasov. V pondelok sa zem v Čile silno triasla znova. Počet obetí už stúpol na vyše sedemsto, čaká sa, že bude naďalej rásť.

01.03.2010 21:26
Čile Foto: ,
Ľudia sa snažia chytiť tovar, ktorý pri rabovaní vyhadzujú z tržnice v Concepcióne.
debata

„Radím všetkým zločincom, aby si nezačínali s ozbrojenými silami,“ varoval obyvateľov najviac postihnutého regiónu okolo mesta Concepción vojenský veliteľ Guillermo Ramirez. „Naša odpoveď bude síce v rámci zákona, ale veľmi tvrdá,“ povedal po vyhlásení zákazu nočného vychádzania.

Čile už oficiálne požiadalo o humanitárnu pomoc. Záujem má najmä o poľné nemocnice, pontónové mosty, komunikačné vybavenie, poľné kuchyne a tímy, ktoré by pomohli zhodnotiť situáciu a koordinovať pomoc.

Po nedeľňajšom zemetrasení so silou 8,8 stupňa Richterovej stupnice, ktoré je v historických tabuľkách na siedmom mieste, v pondelok Čile zasiahla séria ďalších otrasov. Najsilnejší z nich mal silu až 6,2 stupňa. Nové obete či škody však hlásené neboli.

Čilská vláda, ktorá vyhlásila výnimočný stav, sa teraz snaží čo najrýchlejšie pomôcť najviac postihnutým oblastiam. Medzi tamojším obyvateľstvom však už začína na povrch prenikať nespokojnosť s pomalou reakciou. V meste Concepción obyvatelia, ktorí prišli o domovy a táboria povedľa ciest, obrátili svoje znechutenie proti hasičom. Záchranárom, ktorí im v termoskách a čajových kanviciach rozdávali pitnú vodu, poškodili hasičské autá.

„Potrebujeme pre ľudí jedlo,“ vyhlásila starostka mesta Jacqueline van Rysselberghe. „Sme bez zásob a ak tento problém čoskoro nevyriešime, budeme mať v noci vážne bezpečnostné problémy,“ povedala starostka s tým, že v oblasti hrozí veľké sociálne napätie.

Problém po svojom riešili mnohí miestni obyvatelia. Z poškodených obchodov vo veľkom vynášali nielen plné košíky jedla, ale aj plazmové televízory a inú elektroniku. Zasiahnuť musela armáda slzotvorným plynom a do oblasti smeruje celkovo 10-tisíc vojakov, ktorí budú vášne ľudí držať na uzde. Polícia už v oblasti zatkla vyše 160 ľudí a jeden zomrel, keď zrejme došlo k potýčke medzi dvoma skupinami rabujúcich. „Padli výstrely a polícia prevzala kontrolu na oblasťou. Jeden človek zomrel, no zabránilo sa rabovaniu domov a obchodov,“ povedal štátny tajomník ministerstva vnútra Patricio Rosende.
Škody spôsobené zemetrasením môžu dosiahnuť až 30 miliárd dolárov, čo je približne 15 percent čilského hrubého domáceho produktu.

debata chyba