Paroubek sa stretol s lobistami za transportéry

Najprv robili kampaň pre ČSSD. Potom pomáhali predávať transportéry rakúskej firmy Steyer. Podľa denníka Mladá fronta Dnes sa líder ČSSD Jiří Paroubek stretol so zástupcami spoločnosti Crane Consulting 12. mája 2006. Šéf sociálnych demokratov bol v tom čase predsedom vlády. O 27 dní nato ministerstvo obrany podpísalo zmluvu s firmou Steyer o dodávke obrnených transportérov Pandur. To bolo už v čase, keď sociálni demokrati prehrali voľby a ich vláda končila.

02.03.2010 12:24
Pandur, transportér Foto:
Rakúska fi rma Steyer, ktorá českej armáde dodala obrnené transportéry Pandur, si ešte pred vypísaním tendra kupovala lobing u českých politikov.
debata

Kauzu rozpútala Mf Dnes, keď jej reportér v utajení nahral dvoch bývalých manažérov Steyeru. Tí hovorili o províziách a o tom, že pre úspešný obchod treba zájsť za bývalým premiérom Stanislavom Grossom, exministrom obrany Karlom Kühnlom a súčasným ministrom Martinom Bartákom. Tí akékoľvek pochybenie odmietajú. Celú aféru už preveruje polícia v Česku i Rakúsku pre podozrenie z korupcie.

„Firma Crane robila volebné kampane pre mojich predchodcov Vladimíra Špidlu a Stanislava Grossa. V roku 2000 sa tá kampaň skončila veľmi dobre. Ja som konzultoval s mnohými ľuďmi, nielen s tou firmou. Neviem, či sme im niečo zaplatili,“ citovala agentúra ČTK Paroubka. Tvrdí, že si nepamätá, kedy sa s ľuďmi z Crane Consulting stretol.

Na to, o čom Paroubek rokoval 12. mája s lobistami, si napamätá ani vtedajší šéf Úradu vlády Ivan Přikryl. Stretnutie pritom organizoval. „Nebolo to nič významné, to určite nie. My sme v tom čase riešili nejaké alternatívy k volebným programom a chlapci sa k niečomu chceli dostať, pretože predtým, za Grossa, pracovali pre ČSSD,“ citovala Mf Dnes Přikryla.

Fakt, že Crane Consulting za Steyer lobovala, potvrdil aj exposlanec ČSSD Radim Turek. „Ich úloha bola klasická, chodili a hovorili, že je to skvelý nákup,“ povedal pre český denník.

debata chyba