Vojna na severnom Kaukaze sa neskončila

Končíme. Vyhrali sme. Tieto slová zazneli z Moskvy smerom k severnému Kaukazu za posledné dve storočia neraz. Naposledy 16. apríla 2009.

29.03.2010 17:22
Moskva, útok na metro Foto:
Moskovčania sú z brutálnych útokov v metre zdrvení.
debata

"Vedenie Ruska oficiálne potvrdilo fakt, že rozdrvilo hniezdo terorizmu, že neutralizovalo nezákonné ozbrojené skupiny a že lídrov radikálov, ktorí majú na svedomí zármutok a utrpenie tisícov ľudí, zničili, zajali a postavili pred súd. Čečensko je teraz mierový, rozvíjajúci sa región a skončenie protiteroristickej operácie iba prispeje k hospodárskemu rastu republiky,“ vyhlásil čečenský prezident Ramzan Kadyrov a naznačil, že 16. apríl by sa mohol stať štátnym sviatkom.

Vyhlásenie sa dá pokladať za oficiálny koniec druhej čečenskej vojny, ktorá trvala od augusta 1999. Lenže na koniec vojny musia byť dvaja. Ruským silám sa skutočne za posledné roky podarilo zneškodniť väčšinu hlavných lídrov teroristov. Pozornosť však na seba stále sústreďuje Doku Umarov. Je to líder takzvaného Kaukazského emirátu, ktorý oficiálne založil v októbri 2007.

"Odkedy Rusko oznámilo skončenie protiteroristickej operácie, videli sme, ako narástli samovražedné útoky. Hoci je ešte skoro špekulovať o tom, kto presne stojí za atentátmi v moskovskom metre, je veľmi pravdepodobné, že ich pripravili skupiny rebelantov zo severného Kaukazu,“ povedal pre Pravdu Cerwyn Moore, expert na medzinárodné vzťahy z Birminghamskej univerzity. "Líder čečenského odporu dlhodobo vyzýva na útoky proti ruským cieľom. Zdá sa však, že udalosti v hlavnom meste bezpečnostné sily trocha zaskočili,“ myslí si Moore.

Moskva bojuje s čečenskou nezávislosťou, severokaukazskými rebelantmi a teroristami od rozpadu Sovietskeho zväzu v roku 1991. Konflikty viedli v roku 1994 k prvej čečenskej vojne. Za menej ako dva roky bojov v nej zahynulo viac ako 50-tisíc ľudí, najmä civilistov.

Druhá čečenská vojna sa začala v roku 1999. Bola odpoveďou na akcie teroristov a zintenzívnila sa po bombových útokoch na obytné bloky v troch ruských mestách v septembri 1999. Zahynulo vtedy 261 ľudí, niektoré teórie však pripisujú incidenty Federálnej bezpečnostnej službe, nie Čečenom.

Aj mimoriadne tvrdé prostriedky, pomocou...
čečensko Aj mimoriadne tvrdé prostriedky, pomocou ktorých ruská armáda bojovala na severnom Kaukaze s nepriateľom, prispeli k tomu, že sa boje v oblasti stali súčasťou globálneho boja s terorizmom. Umarov založil Kaukazský emirát na moslimskom práve šarijáte. Viaceré čečenské skupiny prešli na radikálnejší výklad islamu, posilnili ich bojovníci z arabského sveta a získali kontakty na Al-Kajdá.

Aj mimoriadne tvrdé prostriedky, pomocou ktorých ruská armáda bojovala na severnom Kaukaze s nepriateľom, prispeli k tomu, že sa boje v oblasti stali súčasťou globálneho boja s terorizmom. Umarov založil Kaukazský emirát na moslimskom práve šarijáte. Viaceré čečenské skupiny prešli na radikálnejší výklad islamu, posilnili ich bojovníci z arabského sveta a získali kontakty na Al-Kajdá.

"Umarov sa snaží o oslabenie politiky Moskvy v oblasti. Atentáty v metre môžu byť priamou odpoveďou na zabitie niekoľkých dôležitých postáv rebelantov v posledných mesiacoch,“ myslí si Moore, autor knihy Súčasné násilie: Postmoderná vojna v Kosove a Čečensku. "Samovražedné útoky v hlavnom meste však znamenajú rozšírenie boja. Aj miesto útoku, blízko Federálnej bezpečnostnej služby, znamená, že Umarov chce a má kapacity v nich pokračovať. Terorizmus sa vrátil do Ruska a môže to byť dlhá kampaň,“ tvrdí expert.

Rusko a severný Kaukaz

  • Kaukazská vojna v rokoch 1817 – 1864 viedla k obsadeniu severného Kaukazu cárskym Ruskom
    • po boľševickej revolúcii existovala v rokoch 1917 – 1920 Horská republika severného Kaukazu
    • v roku 1944 nariadil stalinský režim presídlenia okolo pol milióna Čečenov a Ingušov
    • po rozpade Sovietskeho zväzu vyhlásilo Čečensko nezávislosť
    • v rokoch 1994 – 1996 bola prvá čečenská vojna
    • v rokoch 1999 – 2009 druhá čečenská vojna
Vstup do metra na stanici Lubjanka, v pozadí...
Primátor Moskvy Jurij Lužkov odpovedá médiám po...
+20Ľudia museli po výbuchu opustiť miesto, mnohí z...
debata chyba