Pedofília nesúvisí s celibátom, ale s homosexualitou, myslí si Vatikán

Sexuálne škandály, ktoré v posledných mesiacoch otriasli cirkvou, nesúvisia s kňazským celibátom, ale s homosexualitou. V pondelok to na tlačovej konferencii v Čile vyhlásil druhý muž Vatikánu kardinál Tarcisio Bertone.

13.04.2010 08:20
gay, homosexuál, lesby, lesba Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

„Viacerí psychológovia a psychiatri preukázali, že neexistuje vzťah medzi celibátom a pedofíliou,“ vyhlásil šéf diplomacie najmenšieho štátu sveta. „Ale, ako mi bolo nedávno oznámené, ďalší z nich preukázali, že existuje vzťah medzi homosexualitou a pedofíliou. To je pravda,“ povedal Bertone a dodal: „A to je problém“.

Komentáre druhého najdôležitejšieho človeka Vatikánu rozzúrili viacerých čilských aktivistov bojujúcich za práva gayov a lesbičiek. „Ani Bertone ani Vatikán nemajú morálnu autoritu na poučovanie o sexualite,“ myslí si Rolando Jiménez, prezident Hnutia za homosexuálnu integráciu a slobodu v Čile. Podľa Jiméneza neexistuje žiadna relevantná štúdia, ktorá by dokazovala Bertoneho slová. „Ide o perverznú stratégiu zo strany Vatikánu,“ dodáva aktivista.

Cirkev otriasli série škandálov v súvislosti s pedofilnými kňazmi v rôznych krajinách. Čelí kritike pre to, že ochraňovala vinných kňazov namiesto toho, aby ich odovzdala do rúk polície. Škandály sa nevyhli ani Čile. Najmenej jedného vysoko postaveného člena tamojšieho duchovenstva usvedčili z toho, že zneužíval mladé dievčatá vrátane jednej tínedžerky, ktorá otehotnela. Neskôr ho odsúdili na 12 rokov väzenia za zneužitie 10 mladých Čiľaniek.

debata chyba