Podľa amerického experta je homosexualita spojená s pedofíliou

Americký psychiater Richard Fitzgibbons, expert na liečbu kňazov, ktorí sa dopustili sexuálneho zneužívania maloletých, sa postavil na obranu vatikánskeho štátneho sekretára Tarcisio Bertoneho. Ten minulý týždeň uviedol, že existuje súvislosť medzi homosexualitou a pedofíliou. Fitzgibbonsa citovala španielska agentúra ACI Prensa.

21.04.2010 14:08
Vatikán, pápež Foto:
Americký odborník podporil Vatikánskeho sekretára v otázke homosexuality.
debata (21)

Richard Fitzgibbons vysvetlil, že Bertone mal pravdu, keď spojil homosexualitu s pedofíliou. Túto tézu podľa neho plne potvrdzujú štúdie John Jay College pri Newyorskej mestskej univerzite a klinické skúsenosti. „Všetci kňazi, ktorých som liečil a ktorí mali problémy s mladistvými, boli v minulosti protagonistami v homosexuálnych vzťahoch medzi dospelými,“ povedal Fitzgibbons.

Psychiater je od roku 1988 riaditeľom Comprehensive Counseling Center vo West Conshohocken v Pensylvánii a teraz aj poradcom vatikánskej Kongregácie pre kňazov.

V dokumente, ktorý napísal v roku 2002 biskupom, Fitzgibbons vysvetlil, že u kňazov s takýmito problémami bolo možné konštatovať „hlbokú emotívnu bolesť“ v ich detstve, problémy so vzťahom k otcovi, nedostatok mužskej sebadôvery a nízku sebaúctu. Tieto skúsenosti viedli k tomu, že títo kňazi zamerali svoj smútok a horkosť proti cirkvi a jej učenie o sexuálnej morálke.

V dokumente Fitzgibbons tvrdil, že tento typ kňazov zapletených do zneužívania maloletých často popiera hriech vo svojom živote. Nezriedka si odmietajú spytovať svedomie, prijímať učenie Cirkvi vo sfére morálky ako návode na svoju činnosť a odmietajú sa pravidelne spovedať.

Negatívnym rysom týchto kňazov je podľa experta to, že odmietajú hľadať duchovné vedenie, alebo naopak hľadajú duchovného vodcu alebo spovedníka, ktorý nesúhlasí s učením cirkvi o morálke alebo sexualite.

Pokiaľ ide o nové skutočnosti, ktoré od doby vydania tejto knihy vyšli najavo, Fitzgibbons zdôraznil problém narcizmu. „Táto epidemiologická slabosť na Západe znamená u jednotlivcov sklony k neprimeranému hnevu, obdivu k sebe samému, k rebelstvu voči Bohu a osobitne cirkvi v súvislosti so sexuálnou morálkou,“ zdôraznil.

„Mnoho psychológov a psychiatrov ukázalo, že neexistuje súvislosť medzi celibátom a pedofíliou, mnohí iní však preukázali a nedávno ma o tom informovali, že existuje vzťah medzi homosexualitou a pedofíliou,“ vyhlásil Bertone pri svojej nedávnej návšteve Čile. Jeho názor pranierovala najmä talianska ľavicová politická scéna a združenie na obranu homosexuálov. Ako jediný štát proti nemu protestovalo Francúzsko.

Vatikán odmietol spor komentovať. „Cirkevné autority sa nepovažujú za kompetentné k tomu, aby vynášali všeobecné súdy špecificky psychologického alebo lekárskeho charakteru, ktoré prirodzene prislúchajú expertom a výskumu v príslušnej oblasti,“ vyhlásil vatikánsky hovorca Federico Lombardi.

21 debata chyba