Lajčák hovoril s Vollebaekom o občianstve. Rokujte, odkázal komisár

Bilaterálne konzultácie medzi Slovenskom a Maďarskom by mali byť samozrejmosťou, zhodli sa na tom v utorok po rokovaniach v Haagu slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák a komisár Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) pre otázky národnostných menšín Knut Vollebaek.

26.05.2010 07:55
Knut Vollebaek, Miroslav Lajčák Foto:
Komisár OBSE Knut Vollebaek a šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák.
debata (24)

Lajčák komisára informoval o výhradách, ktoré má SR voči zákonu o maďarskom štátnom občianstve, o ktorom bude v dnes rokovať maďarský parlament. Zároveň ho požiadal, aby oficiálne vstúpil do procesu a zákon analyzoval. Lajčák očakáva, že komisár vydá odporúčania, ktoré by mali byť pre všetky krajiny záväzné.

„Očakávame, že maďarská strana zohľadní naše oprávnené obavy. Dôležité je, aby sa naši občania nestali zajatcami hry, ktorá nepatrí do 21. storočia,“ zdôraznil Lajčák.

Vollebaek zatiaľ text navrhovaného zákona nevidel a preto k nemu detailné stanovisko nezaujal. Uviedol však, že je v kontakte s maďarskými úradmi a vyjadrí sa k zákonu hneď, ako bude mať možnosť preštudovať si ho. Pri presadzovaní politiky, ktorá má dopad na občanov iného štátu, by sa však podľa jeho slov mali do úvahy brať najmä princípy dobrých susedských vzťahov a preto plne podporuje bilaterálne konzultácie. „To platí predovšetkým pre Maďarsko a Slovensko, ktoré sú partnerskými štátmi v EÚ a NATO a ktoré podpísali bilaterálne dohody. Takéto konzultácie by boli v duchu EÚ, ako aj v súlade s priateľskými a dobrými susedskými vzťahmi,“ uviedol komisár vo svojom vyhlásení.

Slovenská republika má viacero výhrad v súvislosti s nejasnosťami okolo obsahu zákona ako aj k prístupu maďarskej strany, ktorá odmieta konzultácie so Slovenskom. Podľa vlády v Bratislave tým porušuje dvojstrannú Základnú zmluvu i medzinárodné nor­my.

24 debata chyba