Clintonová: Územie Kosova je nedotknuteľné. V Kosove oslavujú

Vrcholní kosovskí predstavitelia oslavovali právne stanovisko Medzinárodného súdneho dvora o tom, že vyhlásenie nezávislosti Kosova nebolo v rozpore s medzinárodným právom. Kosovský prezident Fatmir Sejdiu ho označil za "múdre".

22.07.2010 19:08 , aktualizované: 21:53
Kosovo, Haag Foto: ,
Obyvatelia Kosova v Prištine s napätím čakali na verdikt Medzinárodného súdneho dvora. Nakoniec to boli oni, čo sa tešili.
debata (42)

„Srbsko dostalo od Medzinárodného súdneho dvora svoju odpoveď a malo by uznať našu nezávislosť,“ vyhlásil Sejdiu. „Dúfame, že Srbsko teraz zmení svoj prístup ku Kosovu,“ povedal pred novinármi v Prištine, kde si hlavní vládni predstavitelia pripili šampanským na rozhodnutie súdu, ktoré nazvali tiež veľkým víťazstvom a „bumerangom pre hegemonistickú politiku Srbska“.

„Historické víťazstvo Kosova by nemali v Belehrade pociťovať ako prehru,“ vyhlásil kosovský premiér Hashim Thaci, podľa ktorého je rozhodnutie hlavného súdneho orgánu OSN „najlepšou možnou odpoveďou pre celý svet“.

Rozhodnutie Medzinárodného súdneho dvora privítal nemecký minister zahraničných vecí Guido Westerwelle, podľa ktorého potvrdilo názor Nemecka o zákonnosti vyhlásenia nezávislosti Kosova. „Budúcnosť Srbska a Kosova spočíva v EÚ,“ uviedol Westerwelle. Zodpovední v Belehrade a Prištine by teraz mali zacieliť svoj pohľad na európsku budúcnosť.

Šéf rakúskej diplomacie Michael Spindelegger podobne uviedol, že stanovisko súdu potvrdilo správnosť rozhodnutia Viedne uznať Kosovo ako nezávislý štát. Zdôraznil však, že „nie je dôvodom na triumfálne zvolania z jednej alebo druhej strany“. Priština a Belehrad by ho mali naopak využiť ako šancu na otvorenie novej kapitoly vo vzájomných vzťahoch, dodal Spindelegger s nádejou, že k otázke Kosova dôjde skoro k novej zhode aj v Európskej únii.

Podľa Slovinska, ktoré predsedalo EÚ v čase vyhlásenia nezávislosti Kosova vo februári 2008, je zverejnenie právneho stanoviska MSD krokom „umožňujúcim pokrok vo vzťahoch medzi Belehradom a Prištinou“. Nezávislosť Kosova je „nesporným faktom, ktorý sa nedá zmeniť“, uviedlo ministerstvo zahraničných vecí v Ľubľane.

Tadič: Srbsko nikdy Kosovo neuzná

Srbsko neuzná nezávislosť Kosova ani po rozhodnutí Medzinárodného súdneho dvora. Uviedol to srbský prezident Boris Tadič. Rusko medzitým zdôraznilo, že stanovisko Haagu nie je právnym základom pre zvrchovanosť Kosova.

Srbský prezident Boris Tadić na tlačovej... Foto: AP, SITA
Boris Tadić Srbský prezident Boris Tadić na tlačovej konferencii, na ktorej reaguje na rozhodnutie súdu v Haagu.

„Srbsko nikdy neuzná jednostranne vyhlásenú nezávislosť Kosova,“ povedal Tadič novinárom v Belehrade. „Vláda teraz zváži ďalšie kroky.“

Rovnako sa predtým vyjadril šéf srbskej diplomacie Vuk Jeremič, ktorý varoval, že stanovisko súdu povzbudí separatistické hnutia vo svete. „Sú pred nami ťažké časy… no je veľmi dôležité, aby naši ľudia nereagovali na možné provokácie,“ vyzval minister v súvislosti s obavami z násilností zo strany krajných nacionalistov, ktorí po vyhlásení nezávislosti Kosova v roku 2008 podpálili americké veľvyslanectvo v Belehrade.

Uznať Kosovo neplánuje ani Rusko

Uznať Kosovo nemá v úmysle naďalej ani Moskva. „Je rozhodujúce, že súd posudzoval len samotné vyhlásenie (nezávislosti) a výslovne uviedol, že sa nezaoberá širšou otázkou práva Kosova na jednostranné odtrhnutie od Srbska,“ uviedlo vo vyhlásení ruské ministerstvo zahraničných vecí. „Súd vo svojich záveroch nevyjadril názor na dôsledky tohto vyhlásenia, obzvlášť nie na to, či je Kosovo štátom, ani na legálnosť uznania tohto regiónu viacerými krajinami.“

Rusko okrem toho nemieni pripustiť prijatie Kosova do OSN a iných svetových organizácií, kde má právo veta. „Domnievame sa, že riešenie problému Kosova je možné len prostredníctvom rokovaní dotyčných strán na základe rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN č. 1244,“ dodalo ruské ministerstvo.

Clintonová: Územie Kosova je nedotknuteľné

Americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová vyzvala Srbsko a Kosovo, aby urovnali svoje spory a namiesto toho pozerali spoločne do budúcnosti.
Po zverejnení stanoviska súdu v Haagu musia obe strany „konštruk­tívne spolupracovať na riešení praktických problémov a zlepšení života obyvateľov Kosova, Srbska a regiónu“, uviedla Clintonová.

„Kosovo je nezávislý štát, ktorého územie je nedotknuteľné,“ vyhlásila šéfka diplomacie USA. Spojené štáty podľa nej vyzývajú všetky štáty, aby už neriešili otázku štatútu Kosova a konštruktívne sa zapojili do podpory mieru a stability na Balkáne. Rovnako apelujú na uznanie Kosova krajinami, ktoré tak dosiaľ neurobili.

Americká ministerka zahraničných vecí Hillary... Foto: SITA
Hillary Clinton Americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová.

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun sa medzitým vyslovil za „konštruktívny dialóg“ medzi Srbskom a Kosovom. Po rozhodnutí MSD by sa obe strany mali „vyvarovať všetkých krokov, ktoré sú vnímané ako provokatívne a ktoré by mohli brániť rozhovorom“.

Pan Ki-mun vo vyhlásení v New Yorku tiež uviedol, že stanovisko Haagu predloží Bezpečnostnej rade OSN, ktorá si ho vyžiadala a ktorá rozhodne o ďalšom postupe v tejto záležitosti. Posudok MSD nie je právne záväzný.

Buzek v mene EÚ rozhodnutie víta

Predseda Európskeho parlamentu Jerzy Buzek víta rozhodnutie Medzinárodného súdneho dvora (MSD) o deklarácii nezávislosti Kosova. Buzek reagoval z čelných predstaviteľov Európskej únie na ostro sledovaný verdikt súdnej rady ako prvý.

„MSD preukázal veľký záväzok v zachovaní medzinárodného mieru a stability rozhodnutím o prípade, ktoré považuje EÚ za sui generis. Svet by mal rešpektovať toto konzultatívne rozhodnutie MSD,“ konštatoval v prvej reakcii Buzek.

Šéf EP vidí rozhodnutie ako niečo, čo má potenciál zmeniť vzťahy medzi predstaviteľmi Kosova a Srbska k lepšiemu. „Obe strany by mali využiť toto rozhodnutie ako nástroj k zmiereniu, a nie ako ospravedlnenie za ďalšie predlžovanie diplomatického sporu. Obaja lídri sa potrebujú dohodnúť na všeobecne platnom a do praxe premietnuteľnom riešení, ktoré je v záujme ich ľudí, rovnako ako všetkých, čo obývajú západný Balkán, Európsku úniu, ako aj celého medzinárodného spoločenstva,“ apeloval na obe strany Buzek.

Európsky parlament na svojom júlovom zasadnutí prijal v pléne väčšinovo rezolúciu, v ktorej sa píše, že „nezávislosť Kosova by malo uznať všetkých 27 štátov únie“. Napriek tomu však v zákonodarnom zbore nepanuje takáto zhoda vo veci Kosova. Päť z členských krajín – Cyprus, Grécko, Rumunsko, Slovensko a Španielsko ešte oficiálne Kosovo za samostatný štátny útvar neuznalo.

42 debata chyba