V USA unikli na internet tajné dokumenty o vojne v Afganistane

Bezpečnostná situácia v Afganistane je horšia ako sa všeobecne prezentuje. Podľa agentúr to jasne vyplýva z tajných dokumentov, ktoré v Spojených štátoch unikli na internet. Hovorí sa v nich o tajných akciách špeciálneho amerického komanda, cielenom zabíjaní vodcov Talibanu a nezverejnených incidentoch s afganskými civilistami.

26.07.2010 08:13
Afganistan, americkí vojaci, vojna Foto: ,
Americkí vojaci v Afganistane. Podľa uniknutých tajných dokumentov je bezpečnostná situácia v tejto krajine horšia ako sa prezentuje.
debata

Okrem toho sa v nich naznačuje, že pakistanské tajné služby udržiavajú tajné styky s afganskými povstalcami. Biely dom zverejnenie dokumentov ostro kritizoval s tým, že ohrozuje životy Američanov a ich partnerov i národnú bezpečnosť USA.

„USA čo najostrejšie odsudzujú zverejňovanie tajných informácií, či už jednotlivcami alebo organizáciami,“ vyhlásil bezpečnostný poradca Bieleho domu James Jones.

Pakistanský veľvyslanec v USA Husain Hakkani označil zverejnenie tajných dokumentov o vojne v Afganistane za „nezodpovedné“ a potvrdil, že Pakistan naďalej zostáva pevným spojencom Spojených štátov v boji proti terorizmu. Zverejnené dokumenty podľa neho obsahujú nepresné informácie a neodrážajú realitu v teréne.

„Spojené štáty, Afganistan a Pakistan sú strategickými partnermi a snažia sa spoločne vojensky i politicky bojovať proti al-Kájde a jej spojencom z Talibanu,“ uviedol Hakkani vo vyhlásení.

USA: Je to nezodpovedný únik

Ide o viac ako 90-tisíc dokumentov z obdobia medzi januárom 2004 a decembrom 2009, ktoré získala a zverejnila ako prvá americká internetová platforma Wikileaks. Tá zhromažďuje tajné oficiálne dokumenty z anonymných zdrojov, aby potom verejne poukazovala na neprístojnosti a neprávosti.

„Wikileaks sa nijako nesnažila v danej záležitosti kontaktovať americkú vládu,“ kritizoval Jones. „Nezodpovedný únik“ ale podľa neho nebude mať žiadny vplyv na angažovanosť USA v Afganistane a Pakistane s cieľom „bojovať proti našim spoločným nepriateľom“.

V nedeľu večer zverejnili správu o tajných dokumentoch na svojich internetových stránkach súčasne denník The New Yor Times, nemecký magazín Der Spiegel a britský The Guardian. Podklady údajne získali už pred niekoľkými týždňami a každý z nich urobil vlastnú analýzu ohromného množstva údajov, ktoré sú v dokumentov obsiahnuté.

Zverejniť informáciu o nich sa rozhodli po tom, čo sa objavili na webe Wikileaks. Podľa agentúry AP ide údajne o tzv. „surové spravodajské informácie“.

Der Spiegel: Je to „neprefiltrovaný“ obraz

Podľa magazínu Der Spiegel ukazujú podklady vojnu v Afganistane z pohľadu amerických vojakov a poskytujú tak o nej „neprefiltrovaný“ obraz. Všetky tri denníky citujú aj podrobné popisy špeciálnych operácií americkej elitnej jednotky Task Force 373, ktorá sa špecializuje údajne na „cielenú likvidáciu“ vysokých predstaviteľov Talibanu a na akcie proti „vysoko ceneným povstaleckým a teroristickým cieľom“. Niektoré z týchto operácií vyústili do neúmyselného zabitia afganských civilistov, vyplýva z dokumentu.

Jedným z takých prípadov bola operácia proti Líbyjčanovi Laisi Libímu, označovanému v dokumentoch ako vysoký vojenský veliteľ al-Kájy. Libí údajne viedol výcvikový tábor al-Kájdy na pakistanskom pohraničí oblasti Severný Vaziristan. Pri akcii z roku 2007 podľa jedného z tajných dokumentov okrem Libího zabili ešte šesť nepriateľských bojovníkov a sedem nezúčastnených civilistov – všetko to boli deti.

Jednotka Task Force 373 si podľa britského The Guardianu vyberá svoje ciele zo zoznamu „zabiť alebo chytiť“ známeho ako JPEL (Joint Prioritized Effects List). Na ňom je viac ako dvetisíc vysokých osobností Talibanu a al-Kájdy, napísal britský denník.

Podľa The New York Times dokumenty, vrátane tajných telegramov a hodnotiacich správ medzi vojenskými predstaviteľmi a diplomatmi, napovedajú, že „Pakistan dovoľuje pracovníkom svojej tajnej služby priame stretnutia so zástupcami Talibanu na tajných strategických schôdzkach k organizovaniu siete militantných skupín, ktoré bojujú proti americkým vojakom v Afganistane a dokonca pripravujú sprisahanie na zavraždenie afganských vodcov“.

The Guardian naproti tomu vyhodnotil dokumenty odlišne. Podľa neho neposkytujú presvedčivé a nenapadnuteľné dôkazy o spolupráci medzi pakistanskými tajnými službami a Talibanom.

debata chyba